“Ćušpajz od krompira” – DOMAĆA KUHINJA

SASTOJCI:

1/2 kg krompira
3 dl mlijeka
2 čena bijelog luka
1 kašičica soli
1 kašičica razblaženog  sirćeta
2 kašike brašna
ulje

Ćušpajz od krompira
Ćušpajz od krompira

PRIPREMA:

1. Krompir oljuštiti, isjeći na kockice i obariti ga u slanoj vodi.

2. Na ulju propržiti brašno i isjeckani bijeli luk te dodati skuhan i ocijeđen krompir.

3. Promiješati i zaliti mlijekom.

4. Kuhati desetak minuta na blagoj temperaturi, posoliti i dodati kašičicu sirćeta.

Naziv čušpajz koristi u sjevernijim dijelovima Hrvatske. Radi se o jelu koje se dulje kuha – vari. Ali, isto tako, i čušpajz se vari, no, s obzirom na porijeklo iz njemačkog govornog područja, u sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj, udomaćio se naziv čušpajz. Naime, čušpajz se kuhao kako bi nadopunio ponudu jela, te se, kao juha od povrća, posluživao uz neki glavni obrok – primjerice meso i krumpir.

Danas to srećom više nije tako! Čušpajz je postao pravi mali kralj kuhinje te je toliko bogat divnim i ukusnim namirnicama, da je postao zasebno, glavno jelo! Predivna stvar kod kuhanja variva/ćušpajza je ta, da možete koristiti bilo koje povrće koje imate doma. Ne postoji recept koji jasno određuje kako čušpajz treba izgledati tako da su vam ruke potpuno slobodne!

Po želji, možete ga zgusnuti krumpirom, zaprškom ili primjerice ječmom. Duljina kuhanja ovisi o namirnicama koje kuhate pa ćete tako grah kuhati dulje nego na primjer poriluk. Isto tako, ako koristite puno različitog povrća, najbolje ga je dodavati u lonac po principu koliko dugo se treba kuhati. Na primjer mrkvu, krumpir i grah dodajte prije nego poriluk ili kelj. I još jedna, vjerojatno najbolja stvar od svih kod kuhanja čušpajza je ta da ga kuhate u jednom loncu! Što znači da ćete morati prati samo jedan lonac. A koga to ne veseli!

Ćušpajz od krompira – DOMAĆA KUHINJA

Recept Srebrenke Petrović

YU nostalgija