Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Na danasnji dan – BRIGADA “RADE KONČAR” UNIŠTILA PILOTSKU ŠKOLU NDH

May 28

BRIGADA “RADE KONČAR” UNIŠTILA PILOTSKU ŠKOLU NDH

Na danasnji dan

XIII. proleterska brigada “Rade Končar” napala je i na prepad uništila Pilotsku školu NDH u Svetoj Nedelji kod Zagreba, uništivši pri tom sav avionski materijal. Napad je bio veliko iznenađenje za Zapovjedništvo avijacije, jer se u neposrednoj blizini škole u dvorcu Kerestinec nalazio jak ustaški garnizon.

Prepad je omogućio jedan vod iz 3. bataljona koji je, obučen u domobranske uniforme, na čelu s Julijem Veselkom, operativnim oficirom bataljona, kao “domobranska ophodnja” ušao mirno cestom koja od Kerestinca vodi u Svetu Nedelju i bez otpora na lak način, pošto je znao znak raspoznavanja, razoružao stražara pred kasarnom, a zatim i čitavu stražu zatečenu na spavanju.

Zarobljeno je 140 domobrana i pitomaca jedriličarske škole među kojima i 4 oficira. Spaljena su dva Fizira FN, 17 visokosposobnih jedrilica (Mk 2, Komar, Grunau,PWS 101), 15 prijelaznih jedrilica Salamander i 22 školska klizača Zoegling 35. Zapaljeni su hangari, radionica, gorivo i druga oprema.

Po izvršenom zadatku bataljoni su zajedno sa zarobljenicima i plijenom krenuli natrag za Žumberak obasjani vatrom u kojoj su dogorjevala neprijateljeva postrojenja i zgrade. “Bure za buretom benzina od vrućine”, napisao je u sjećanjima Miljenko Lipovščak, “eksplodira i poleti do 50 metara u vis. Divan vatromet, mora da se lijepo vidi iz Zagreba, jer je ovdje sve obasjano na 2-3 kilometra daljine, tako da se vidi kao po danu.”

U dotadašnjem tijeku rata, to je bio najveći gubitak avijcije nakon kojega je škola praktično prestala postojati.

To je bio samo jedan u nizu spektakularnih napada partizana na njemačke i ustaško-domobranske aerodrome, kao što su bili čuveni napad Prve krajiške brigade na aerodrom Rajlovac 11.8.1943 i napad i 28. slavonske divizije na aerodrom Kurilovec 15 kilometara od Zagreba 19. 12. 1943.

Details

Date:
May 28
Event Tags:
,