Loading Events

« All Events

Na danasnji dan – Rođen Željko Bebek

December 16

Na danasnji dan – Rođen Željko Bebek

Na danasnji dan

16.12.1945.godine

Željko Bebek rođen je u Sarajevu 16.decembra 1945. godine. Još od školskih dana pokazivao je intersovanje za muziku gdje je tokom gimnazije bio član nekoliko bendova. Profesionalnu karijeru započinje 1969. kada se priključuje grupi Kodeksi.

 

1972. godine Goran Bregović, Zoran Redzic, Goran Ipe Ivandic, Vlado Pravdic te Željko Bebek osnivaju grupu Jutro, koja nakon prvog singla Kad bih bio Bijelo Dugme, mijenja naziv u Bijelo Dugme. Kao vokal, u grupi Bijelo Dugme ostaje sve do 1984. godine kada se odlučuje za samostalnu karijeru.

Nakon ne toliko uspješna prva dva samostalna albuma, Bebek se ponovno vraća na scenu 1989. kada snima dva nova albuma Niko više ne sanja i Pjevaj moj narode koji nailaze na pozitivne kritike i s kojih se izdvajaju hitovi “Da je sreće bilo”, “Da zna zora”, “Sinoć sam pola kafane popio”, “Laku noć svirači”, “Fatima” te posebno “Oprosti mi što te volim“.

Željko Bebek je i danas aktivan. 2005. godine učestvovao je u povratničkoj turneji Bijelog Dugmeta kada su održali 3 koncerta, a kasnije zajedno sa Mladnom Vojičićem Tifom i Alenom Islamovićem započeo projekat „Kad bio Bijelog Dugme – Bebek, Tifa i Alen“  te su održali mnogobrojne koncerte širom svijeta.

Details

Date:
December 16
Event Tags:
,