Home Uncategorized 5 najljepših glumica Jugoslavije za kojima su muškarci bukvalno gubili glavu

5 najljepših glumica Jugoslavije za kojima su muškarci bukvalno gubili glavu

970

5 najljepših glumica Jugoslavije za kojima su muškarci bukvalno gubili glavu

Ženska ljepota nije univerzalna… Ona se prilagođava vremenu i u skladu sa njime menja, ali ona univerzalna pravila seksepila i harizme uvek ostaju ista.
5 najljepših glumica Jugoslavije za kojima su muškarci bukvalno gubili glavu | Yu NoStAlGiJa

Balkan su uvjek krasile lijepe žene, pa ne iznenađuje da je Jugoslavija svjetu podarila ljepotice o kojima se i danas priča.

Milena Dravić, Neda Arnerić, Beba Lončar, Tanja Bošković, Nikica Marinović, Olivera Katarina, Ena Begović… Neke, nažalost, više nisu među nama, dok neke i dalje žare i pale.

Donosimo kratke priče pet najfatalnijih glumica nekadašnje Jugoslavije, a vi nam pišite u komentarima koga biste još uvrstili na ovaj spisak?

1. Olivera Katarina

Olivera Katarina
Olivera Katarina

Olivera je bila i ostala simbol žene za čiju su se pažnji muškarci otimali, i u koju su bivali beznadežno zaljubljeni.

Fatalna crnka udavala se dva puta i imala je nekoliko velikih ljubavi sa poznatim, uticajnim muškarcima, no većina ih se završila rastankom… U braku sa potpredsednikom Beograda Miladinom Šakićem dobila je sina Maneta, koji se danas bavi slikarstvom, a živi i radi u Americi.

Čuvena pevačica i glumica živela je u i Parizu, Milanu i Rimu, a ostala je zapamćena i kao “jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali”, koji je bio oduševljen njenim stasom i glasom. Treba napomenuti i da je ova Beograđanka svojevremno održala 72 uzastopna koncerta u prestižnoj dvorani “Olimpija” u Parizu.

2. Beba Lončar

Beba Loncar
Beba Loncar

Desanka Beba Lončar proslavila se kao 17-godišnjakinja u kultnom filmu “Ljubav i moda”, a njena ljupkost i šarm preko noći su je lansirali u sam krem tadašnjeg društva. Postala je simbol lepote, stila i elegancije, a kako se dobar glas daleko čuje ubrzo je počela da gradi karijeru i van granica naše zemlje.

Bila je ekstremno uspešna i u Italiji, gde je jedno vreme i živela, a zvali su je jugoslovenskom Brižit Bardo. Beba se udala za splitskog biznismena Josipa Rundeljaka, sa kojim je dobila i sina Lea u 39. godini, no ovaj brak se posle 23 godine srušio kao kula od karata.

Naime, Josip je Bebu prevario sa Enom Begović, jednom od najuspešnijih i najlepših tadašnjih glumica, a nakon toga krenula je podla i prdljava brakorazvodna parnica u kojoj joj je oduzeo starateljstvo nad sinom. Tek godinama kasnije ona je uspela da vidi sina, i to u tajnosti, dok je on studirao u Londonu.

Danas je ova 76-godišnjakinja konačno svoja na svome, uživa u svom Beogradu i ljubavi sa nekadašnjim uspešnim skijašem Stevanom Marinkovićem.

“Živim na mom Dorćolu, gde sam i rođena. Imam nekoliko solucija za život u inostranstvu, gde povremeno odlazim, ali većinu vremena provodim u Beogradu. Radim ono što zbog glumačkog posla nisam mogla da radim kao devojčica i mlada žena. Ne šminkam se, ne radim ništa glamurozno, družim se sa velikim brojem prijatelja i mnogo čitam. Volim što je moj grad metropola, što se trese i što je pun života”, rekla je pre nekoliko godina.

3. Ena Begović

Ena Begovic
Ena Begovic

Ena Begović, raskošne lepote i blagog osmeha, devedesetih je važila za najveću zvezdu jugoslovenskog filma i hrvatskog pozorišta. Život i karijeru ove dame pratile su određene kontroverze – ona je 1996. izazvala saobraćajni udes u kom je smrtno stradao biciklista, a ta trauma joj je ostavila trajne posledice.

Ćerkicu Lanu je donela na svet u julu 2000. godine, a tada je govorila da su to najlepši dani njenog života. No, ova novonastala radost prekinuta je užasnom tragedijom – glumica je samo 45 dana nakon porođaja poginula u saobraćajnoj nesreći.

4. Marija Baksa

Marija Baksa
Marija Baksa

Ni dan danas nije se ugasila legenda da kada je Marija Baksa prolazila beogradskim ulicama nije bilo muškarca koji se ne bi okrenuo za njom… A dovoljno je da pogledate jednu fotografiju ove glumice i da zaista poverujete u to!

Plavokosa lepotica uživala je ogromnu slavu u tadašnjoj Jugoslaviji, ali joj je pošlo za rukom da izgradi i internacionalnu karijeru – sedamdesetih godina prošlog veka se seli u Italiju gde je snimala film za filmom.

Mariji je zahvaljujući seksepilu i retko lepom licu pošlo za rukom da se nametne u elitnim krugovima Rima, a opsedali su je brojni udvarači. No, srce joj je ukrao biznismen Milojko Veljović sa kojim je dobila i ćerku Taritu, i živela u srećnom, stabilnom braku do kraja života.

Nakon uspešne glumačke karijere ona se posvetila trgovini antikvitetima. Preminula je prošle godine u Beogradu.

5. Zlata Petković

Zlata Petkovic
Zlata Petkovic

Zlata Petković je još od tinejdžerskih dana i stasom i glasom mamila uzdahe muškaraca širom Jugoslavije, a nakon završene Akademije ustalila se i kao odlična glumica.

Zlata je bila i omiljeno TV lice, a kako je tada pripadala prvoj postavi zabavljača, nastupala je i za Josipa Broza Tita, što je u to vreme bila velika privilegija.

I na emotivnom planu bila je ostvarena i zadovoljna žena – život je provela sa muzičarem i kompozitorom Sanjom Ilićem, sa kojim je dobila i dva sina.

“Sanja i ja smo u braku više od četvrt veka. Tolerancija i ljubav glavni su pokretači svakog, pa i našeg braka. Iako se bavimo sličnim profesijama, nikad se jedno drugom nismo mešali u posao. Važno je i to što oboje imamo razumevanja za obaveze koje ovakav život nosi”, govorila je svojevremno.

Nažalost, ova dama nas je napustila prerano – preminula je u decembru 2012. godine od posledica moždanog udara.