8. MART 1945. GODINE U PODGRMECU

0smi mart 1945. godine u Sanskom Mostu osvanuo je vedar i suncan. Vec od ranog jutra zene iz okolnih sela pocele su da se u pvovorkama slijevaju u grad. Krenule su na miting, koji se toga dana odrzavao povodom proslave Medunarodnog dana zena. Sve
su bile razdragane, pod zastavama i sa parolama. Siroke djevojacke kiklje, sasivene od raznobojnih padobrana, pojacavale su radost ove zenske svetkovine.

Dopodne se slegao narod iz okolnih sela: Zdene, Krkojevaca, Kruvara,Usumovaca, ,Podluga, Brdara, Luzana, Caplja, Kijeva, Poljaka i Sasme. Nesta kasnije su stizale grupe iz udaljenijih sela kao sto su: Tomina, Kljevci, Ilidza, Tramosnja, Kozica, a pred sam pocetak zbora stiglo je iz novskog sreza oko 300 zena.

Trg usred Sanskog Mosta pred Komandom mjesta zasarenio se od naroda. iNa nekoliko mjesta igrala se Kozara i pjevale najnovije pjesme:

ZAVNOBIH je nama garancija,
Da nam nece doci monarhija!

Svako selo je htjelo da se takmici sa ostalim: da ima najljepsu zastavu, najvecu Titovu sliku, najzanimljivije izradene parole. A oskudica u hartiji, oskudica u svakojakom materijalu.  Dirljivo je bilo razgledati parole pojedinih sela. Na razne nacine se dovijalo kako doskociti oskudici. Taka su zene iz udaljenog planinskog sela Tramosnje napravile okvir za parolu od najobicnih prutica. Preko toga okvira razapele su prekresan rucnik bogata izvezen, a na njega koncem prisile hartiju, sa napisanom parolom o voljenom drugu Titu.

Na balkonu Gradskog odbora, okicenom cilimima i slikom Tita u zelenilu, pojavila se Dragica Likar. Kola su se raspustila, pjesme umukle,zene su se umirile. Poslije malog uvoda, rijec je dala jednom drugu koji je toplo pozdravio zene:

,,Nikada nam .. 8.mart nije osvanuo ovako lijep i, radostan. Ovaj 8. mart nam je sretniji i svjetliji i zbog toga sto je sinoc objavljena vijest o formiranju jedinstvene  Vlade Jugoslavije na celu sa drugom Titom.

Prvi put u istoriji na celu nase vlade stoji covjek, koji je nikao iz dubine
narodnih masa … “

Urnebesno klicanje odjekivalo je iz nekoliko hiljada grla, tako da je govornik nekoliko minuta cekao da se narod smiri.

Od pocetka borbe za slobodu, vi zene ucestvovale ste zajedno s nama u svemu. Vi ste sve cinile da pobjeda bude brza i ljepsa. Pred nama stoji konacno istjerivanje neprijatelja iz nase zemlje,a onda  izgradnja. Na zenama je da i ove godine osiguraju hljeb svojoj vojsci.
Ova borba, koju je povela i organizovala Komunisticka partiJa pokazala je da se sve moze postici kad se narod zbije u cvrste redove…. .

Poslije su se na govornici smjenivale zene, predstavnice AFZ-a iz pojedinih srezova i narodne vlasti. Govorile su o tome kako je sjetva na pragu i dogovarale se kako ce naj bolje pomoci vojsci da se dovrsi borba. Duboko svjesne svoje uloge u svakom narodnom poslu, ove Podgrmecke seljanke govorile su o zbijanju redova oko svoje organizacije
AFZ-a i oko Narodnooslobodilackog fronta. Govorile su o bratstvu i jedinstvu, koje je pomoglo da se dode do slobode.

“U ratu smo dokazale borbom da smo jedno, a u miru cemo dokazati
slogom … “

Poslije zbora, zene i omladina iz obliznjih sela razvili su kola po pijaci,cekajuci vece, kad se u Domu kulture trebala odrzati priredba posvecena 8. martu. Narod iz udaljenih sela se polako razilaziti, opet sve u povorkama i pod zastavama. U ranon pretproljetnom predvecerju ,jos su dugo odjekivale pjesme sa okolnih brda koje su se stapale sa pjesmama koje su se cule sa pijace. Najcesce su ponavljaam stihovi koji su  znacili kao neki zavjet:

Druze Tito mi ti se kunemo,
Da sa Tvoga puta ne skrecemo …