Alija Alijagić komunista i pripadnik Crvene pravde

Alija Alijagić (Bijeljina, 1896. – Zagreb, 8. ožujka 1922.), bio je komunist, pripadnik organizacije Crvena pravda, a u povijesti je upamćen kao atentator na ministra unutaršnjih poslova Milorada Draškovića.
Alija Alijagić rodio se 1896. godine u osiromašenoj muslimanskoj begovskoj obitelji u Bijeljini. Završio je stolarski zanat i već se u mladosti (sa 16 godina) uključio u sindikalni pokret. Početkom Prvoga svjetskoga rata mobiliziran je u austro-ugarsku vojsku, a tijekom rata kažnjavan je zbog neposluha i prosvjedovanja protiv životnih uvjeta u vojsci. Nakon rata (1919. godine) postaje član Socijalističke radničke partije Jugoslavije, a nakon Obznane stupa u redove Crvene pravde, koja se zalagala za aktivnu borbu nad donositeljima antikomunističkih zakona u Kraljevini SHS.
spomenik Aliji Alijagicu
spomenik Aliji Alijagicu
21. srpnja 1921. godine u Delnicama uz pomoć nekoliko drugova izvršava atentat na ministra unutarnjih poslova Kraljevine SHS, Milorada Draškovića.
Drašković je bio vrlo tražena meta crvenopravdaških atentatora zbog njegove uloge u donošenju Obznane, kojom je vodstvo Kraljevine SHS zabranilo novonastalu Komunističku partiju Jugoslavije.
Alijagić je nakon atentata uhapšen i sproveden u Zagreb, u kojemu je 1922. godine osuđen na smrt i obješen 8. ožujka iste godine. Na sudskom su procesu, uz Alijagića, bili optuženi i još neki članovi Crvene pravde, poput Rodoljuba Čolakovića i Nikole Petrovića, koji su bili osuđeni na duge zatvorske kazne.
Alijagićev je grob ubrzo postao okupljalište mladih komunista, pa je kraljevska policija 1925. godine ekshumirala njegovo tijelo i ponovno ga pokopala u selu Turija pokraj Bihaća.
U Delnicama mu je u drugoj polovici 20. stoljeća podignut spomenik.