August Cesarec iz Zagreba ( Hrvatska )

August Cesarec rođen je 4. decembar 1893. godine u Zagrebu. Već kao srednjoškolac bio je socijalistički usmeren, zbog čega je bio pod stalnom policijskom prismotrom i više puta zatvaran, a pod utiskom Oktobarske revolucije prihvatio je boljševičke ideje i uključio se u ilegalni rad komunističkih organizacija.

August Cesarec
August Cesarec

S Miroslavom Krležom pokrenuo je 1919. godine časopis „Plamen“ u kojem zagovara ideje revolucije. Član KPJ je od 1920. godine. Kao uvereni antifašista boravio je 1937. godine u Španiji, o čemu je pisao u knjizi „Španjolski susreti“.

Ustaše su ga uhapsile 15. maja 1941. godine i zatvorile u logor Kerestinec. Bio je učesnik poznatog bega iz zatvora, jula 1941. godine. Ali je uhvaćen i streljan 17. jula 1941. godine.

U početku je pisao ekspresionistički, a posle se sve više priklanja realističkom konceptu književnog oblikovanja. Najznačajniji deo opusa čine mu romani: „Careva kraljevina“, „Zlatni mladić“ i „Bjegunci“ u kojima se bavi moralnom dekadencijom hrvatskog građanskog društva pre i neposredno nakon Prvog svetskog rata. Objavljivao je putopise i prevodio Maksima Gorkog, Viktora Igoa i Emila Zolu