Home Uncategorized Bila je najljepša glumica u Jugoslaviji, a umrla je od predoziranja u...

Bila je najljepša glumica u Jugoslaviji, a umrla je od predoziranja u siromaštvu

373
0

Bila je najljepša glumica u Jugoslaviji, a umrla je od predoziranja u siromaštvu

Legendarna jugoslavenska glumica preminula je kasno navečer 23. septembra 2008. u 47. godini od predoziranja heroinom. Ikona osamdesetih skončala je u Beogradu, a susjedi koji su pozvali hitnu pomoć navodno su tvrdili da u stanu nije bilo namještaja osim jednog madraca na kojemu je spavala.

Sonja Savic
Sonja Savic

Navodno su oko nje pronašli hrpu iskorištenih šprica, a priče o tome da je Sonja Savić ovisna o drogama počela je već početkom devedesetih.

Glumom se profesionalno počela baviti sa 16 godina, a već s 21 diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Početkom osamdesetih došlo je njeno vrijeme, pa je u dvije i po godine snimila pet filmova koji su dali ogroman pečat jugoslavenskoj kinematografiji.

Lice i pogled Sonje Savić bili su nezaboravni svima koji su je gledali uživo i na filmu i jako brzo je zaradila titulu najljepše jugoslavenske glumice.

Scene u filmu Una, koji je nastao po romanu Mome Kapora, a govori o ljubavi između profesora Mišela Babića i njegove studentice Une Vojvodić, ne zaboravljaju se. Gola Sonja Savić koja jede trešnje na balkonu i zavodi profesora tokom intervjua mnogima se vječno urezala u pamćenje.

Osim u filmu Una, Sonja se pojavila u kultnim jugoslavenskim filmovima, a tokom svoje karijere zaigrala je u ukupno 50 filmova jugoslavenske, slovenske i srpske produkcije. Davitelj protiv daviteljaŽivot je lepBalkanski ŠpijunMi nismo anđeliŠećerna vodica i Jug-jugoistok su filmovi po kojima će je bivša Jugoslavija zauvijek pamtiti.

Kada je nestala Jugoslavija, nestala je i Sonja Savić. Početkom devedesetih glasno se protivila ratu, a nedugo zatim se preselila u Sloveniju kako bi mogla nastaviti raditi. Krajem devedesetih se vratila u Srbiju, ali je do smrti ostala na samoj margini tamošnje glumačke scene. Navodno su je redatelji odbijali angažirati u filmovima zbog problema s drogom, a jednu od posljednjih uloga odigrala je u seriji Vratiće se rode.

U jednom od posljednjih intervjua koje je dala u emisiji Balkanskom ulicom rekla je da je njen ideal kratka i vesela smrt, budući da joj je život izgubio svaki smisao jer nije osnovala obitelj i produžila svoju lozu.

Pokopana je u rodnom selu svog oca, a na njenoj sahrani se nije pojavio niko od njezinih kolega.

Izvor:Radio Sarajevo