Home Uncategorized Bili su prvaci svijeta – Dan kad su Boban, Prosinečki, Mijatović i...

Bili su prvaci svijeta – Dan kad su Boban, Prosinečki, Mijatović i Šuker ispisali istoriju jugoslovenskog fudbala

709
0

Bili su prvaci svijeta – Dan kad su Boban, Prosinečki, Mijatović i Šuker ispisali istoriju jugoslovenskog fudbala

U finalu Svjetskog prvenstva mladih nogometaša na današnji dan 1987. Jugoslavija je pobijedila SR Njemačku i postala svjetski prvak

Uoči Svjetskog prvenstva nogometaša do 20 godina u Čileu 1987. govorilo se i pisalo o desetkama najvećih nacija, potencijalu Brazilca Bismarcka, Nijemaca Matthiasa Sammera i Andreasa Möllera, Bugarina Emila Kostadinova…, a onda je u listopadu jedna druga reprezentacija šokirala sve!

Bili su prvaci svijeta
Bili su prvaci svijeta

Jugoslavija je postala prvak, a sjajna generacija koju je vodio Mirko Jozić dala je mnogo igrača koji su bili među najvećim svjetskim zvijezdama dolazećih godina.

U skupini su pali Čile (4:2), Austrija (4:0) i Togo (4:1), uz pet golova Davora Šukera, po dva Predraga Mijatovića i Zvonimira Bobana, dok je Robert Prosinečki oduševljavao driblinzima, potezima…!

U četvrtfinalu je golčinom Prosinečkog iz slobodnog udarca, što je bio proglašen golom SP-a, svladan Brazil s 2:1, a u polufinalu protiv DDR-a (Istočna Njemačka) Štimac je zabio za 1:0, Sammer izjednačio, a Šuker zabio za pobjedu 2:1.

U finalu, 25. listopada 1987., bez kartoniranih Prosinečkog i Mijatovića, pred 65.000 gledatelja u Santiagu pobijeđena je SR Njemačka.

Boban je zabio u 85. minuti, Witeczek iz penala izjednačio, odlučivali su jedanaesterci, u kojima je baš Witeczek promašio. Jedini. Dok su za Jugoslaviju pogodili Dubravko Pavličić, Branko Brnović, Davor Šuker, Ranko Zirojević i zadnji penal za pobjedu Zvone Boban.

Mnogi vjeruju da bi ovaj Jugoslovenski tim mogao biti i seniorski prvak svijeta da se Jugoslavija nije raspala u krvavom ratu četiri godine kasnije.

U finalu su igrali: Dragoje Leković, Branko Brnović, Robert Jarni, Dubravko Pavličić, Slavoljub Janković, Zoran Mijucić, Zvonimir Boban, Milan Pavlović (od 88. Ranko Zirojević), Davor Šuker, Gordan Petrić i Pero Škorić. Nijemce je vodio Berti Vogts.

Witeczek je bio prvi strijelac SP-a sa sedam golova, Šuker je zabio šest, Mijatović i Boban po tri, Štimac dva, Brnović, Zirojević i Prosinečki po jedan. A Prosinečki je, premda je propustio finale, bio proglašen najboljim igračem SP-a! Na tom je turniru nosio broj 9!

Izvor:Novi Dani