BRIGADA RADE KONČAR UNIŠTILA PILOTSKU ŠKOLU NDH – 28.05.1943.-YU KALENDAR

Na danasnji dan

XIII. proleterska brigada “Rade Končar” napala je i na prepad uništila Pilotsku školu NDH u Svetoj Nedelji kod Zagreba, uništivši pri tom sav avionski materijal. Napad je bio veliko iznenađenje za Zapovjedništvo avijacije, jer se u neposrednoj blizini škole u dvorcu Kerestinec nalazio jak ustaški garnizon.

BRIGADA RADE KONČAR UNIŠTILA PILOTSKU ŠKOLU NDH
BRIGADA RADE KONČAR UNIŠTILA PILOTSKU ŠKOLU NDH

Prepad je omogućio jedan vod iz 3. bataljona koji je, obučen u domobranske uniforme, na čelu s Julijem Veselkom, operativnim oficirom bataljona, kao “domobranska ophodnja” ušao mirno cestom koja od Kerestinca vodi u Svetu Nedelju i bez otpora na lak način, pošto je znao znak raspoznavanja, razoružao stražara pred kasarnom, a zatim i čitavu stražu zatečenu na spavanju.

Zarobljeno je 140 domobrana i pitomaca jedriličarske škole među kojima i 4 oficira. Spaljena su dva Fizira FN, 17 visokosposobnih jedrilica (Mk 2, Komar, Grunau,PWS 101), 15 prijelaznih jedrilica Salamander i 22 školska klizača Zoegling 35. Zapaljeni su hangari, radionica, gorivo i druga oprema.

Po izvršenom zadatku bataljoni su zajedno sa zarobljenicima i plijenom krenuli natrag za Žumberak obasjani vatrom u kojoj su dogorjevala neprijateljeva postrojenja i zgrade. “Bure za buretom benzina od vrućine”, napisao je u sjećanjima Miljenko Lipovščak, “eksplodira i poleti do 50 metara u vis. Divan vatromet, mora da se lijepo vidi iz Zagreba, jer je ovdje sve obasjano na 2-3 kilometra daljine, tako da se vidi kao po danu.”

U dotadašnjem tijeku rata, to je bio najveći gubitak avijcije nakon kojega je škola praktično prestala postojati.

To je bio samo jedan u nizu spektakularnih napada partizana na njemačke i ustaško-domobranske aerodrome, kao što su bili čuveni napad Prve krajiške brigade na aerodrom Rajlovac 11.8.1943 i napad i 28. slavonske divizije na aerodrom Kurilovec 15 kilometara od Zagreba 19. 12. 1943.

Yu nostalgija