Dugovi iz Jugoslavije i dugovi iz danasnjih drzava nastalih iz Jugoslavije

Novonastale države danas imaju ukupan vanjski dug od oko 180 milijardi američkih dolara ili oko 130 milijardi eura, dok je 1991. dug Jugoslavije bio oko 15 milijardi dolara ili malo više od 11 milijardi eura

Tokom septembra nadležne institucije u Srbiji morale su platiti dvije rate duga nastalog još u SFR Jugoslaviji. Nakon što su isplatili 11,9 miliona eura na osnovu zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), isplatili su i 69,7 miliona eura po osnovi kredita uzetog od Pariškog kluba vjerovnika tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Kako to?

U spomenutom periodu Srbija se zadužila najviše od Pariškog i Londonskog kluba. Ranijih godina u prosjeku je vraćala po 250 miliona eura, a ove godine skoro 230 miliona. S druge strane, posljednje rate kredita Hrvatska je – ukupno 270 miliona eura – isplatila još 2009. godine. Slovenija je posljednju ratu od ukupno 525 miliona dolara isplatila još davnije 1995. No Srbija će rate kredita iz Jugoslavije plaćati do 2031. i 2041. godine.

Nakon Ustava iz 1974. republike su se mogle samostalno zaduživati, a krediti su išli na potrošnju, podizanje standarda, plaća i penzija. Srbija se pritom zaduživala najviše: u nekoliko godina uzela je oko šest milijardi dolara, dok se Hrvatska zadužila za manje od dvije milijarde, a Slovenija za 525 miliona dolara. No dok su Hrvatska i Slovenija svoje dugove počele vraćati brzo nakon proglašenja nezavisnosti, Srbija svoje obaveze nije otplaćivala od maja 1992. do aprila 2002., uglavnom zbog sankcija Ujedinjenih naroda, zbog čega je zapadnim zemljama bilo strogo zabranjena suradnja sa Srbijom kojoj je u vrijeme Slobodana Miloševića bilo dopušteno uzeti tek 400 miliona eura kredita. Zbog toga sada otplaćuje rate, kako tamošnji mediji zlonamjerno tvrde, Titovog duga, koji na njega uopće nije utjecao.

A kolike su dugove stvarale novonastale države? One danas imaju ukupan vanjski dug od oko 180 milijardi američkih dolara ili oko 130 milijardi eura, dok je 1991. dug Jugoslavije bio oko 15 milijardi dolara ili malo više od 11 milijardi eura. Iako je vrijednost američkog dolara u odnosu na to vrijeme skoro prepolovljena, ukupan iznos vanjskog duga svih ex-Yu država bio je krajem 2013. realno šest puta veći nego krajem 1991. Po podacima HNB-a, bruto inozemni dug Hrvatske krajem aprila 2019. iznosio je 39,9 milijardi eura.