Home YU KALENDAR Godišnjica smrti Ilije Ivezića -14.04. 2016 -YU KALENDAR

Godišnjica smrti Ilije Ivezića -14.04. 2016 -YU KALENDAR

40
Ilija Ivezić
Ilija Ivezić

Godišnjica smrti Ilije Ivezića -14.04. 2016 -YU KALENDAR

Na danasnji dan

14. aprila 2016. godine

Godišnjica smrti Ilije Ivezića

Umro je Ilija Ivezić jugoslovenski pozorisni i filmski glumac (Gračac, 20. jula1926. – 14. aprila 2016)

Ilija Ivezić odigrao je više od 70 filmskih i televizijskih uloga, većinom odrješitih osoba, čvrste volje i karaktera. Većina tih uloga ostvarena je u domaćem, hrvatskom filmu, TV serijama, TV dramama, a mnoge i u koprodukcijskim filmovima, pa je tako u poznatom serijalu ‘Winnetou’ igrao u svih deset filmova.

Ilija Ivezić
Ilija Ivezić

Zbog njegova unutarnjeg nerva i markantne fizionomije, redatelji mu uglavnom povjeravaju karakterne uloge – uloge negativaca, a za svoja je ostvarenja dobivao značajne nagrade i izvrsne kritike, kolega, novinara i publike.

Za glavnu ulogu u filmu ‘Ludi dani’ Nikole Babića dobio je 1977. godine Veliku povelju na Glumačkom festivalu u Nišu, a za glavnu ulogu u filmu ‘Zlatne godine’ Davora Žmegača Veliku Zlatnu arenu 1993., te Zlatnu arenu na Filmskom festivalu u Puli 2000., za glavnu mušku ulogu u filmu “Maršal” Vinka Brešana.

Uz ostalo, glumio je u filmovima ‘Lisice’ i ‘Izbavitelj’ Krste Papića, ‘Hranjenik’ Vatroslava Mimice, ‘U gori raste zelen bor’ Antuna Vrdoljaka, “Obećana zemlja” Veljka Bulajića. Zapažene uloge ostvario je u serijama “Čovik i po” Danijela Marušića, “Nepokoreni grad” Vanče Kljakovića i “Prosjaci i sinovi” Antuna Vrdoljaka, a mnogi će ga pamtiti po ulozi Inspektora Petrovića u seriji “Smogovci” i rečenici: ‘Oni su mali, ali su veliki, odnosno hoću reći nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali’.

Ilija Ivezić rođen je 1926. u Gračacu, studij glume završio je u Zagrebu 1949. U početku karijere radio je u kazalištima u Zagrebu, Splitu, Zadru i Šibeniku, gdje je ostvario tridesetak uloga, a najveće priznanje dobio je za ulogu Grge Čokolina u “Zlatarevu zlatu”.

U Šibensko narodno kazalište dolazi kao glumac 1955., a iduće godine osniva Kazalište lutaka u kojem postaje prvi direktor i redatelj i u kojemu u početku okuplja zainteresirane učenike srednjih škola, čime pridonosi stvaranju jezgre budućeg profesionalnog kazališta lutaka. Jedan je od pokretača i organizatora prvog Šibenskog festivala djeteta.

Godine 1960. seli u Zagreb i počinje se baviti filmom, a 1962. postaje redovni član Društva hrvatskih filmskih djelatnika, čiji je predsjednik bio 1979.-1980. godine. Debitirao je u filmu “Abeceda straha” Fadila Hadžića.

Od 1976. počeo se baviti i producentskim poslom, te je kao producent realizirao niz dokumentarnih filmova koji govore o Drugom svjeskom ratu, stradanju naroda Like, a posebno u stradanjima stanovnika Lovinačkog kraja.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Ilije Ivezića – 14.04. 2016 – YU KALENDAR