Godišnjica smrti Ivana Bekjareva -16.11.2020 – YU KALENDAR

Na danasnji dan

16.11.2020. godine

Godišnjica smrti Ivana Bekjareva jedan od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca

Ivan Bekjarev je rođen 6. aprila 1946. godine u Beogradu. Bekjarevi roditelji dolaze iz Makedonije . Otac Georgi (Đorđe) je došao u Beograd pre Drugog svetskog rata , a majka Radmila (poreklom iz Đevđelije ) došla je u Beograd 1945. godine .

Ivanov otac je prije rata promijenio prezime u Bećarević, ali ga je nakon Ivanovog rođenja ponovo promijenio u Bekjarev, kako ne bi bilo neprijatnosti, jer se tako prezivao Boško Bećarević , načelnik Specijalne policije Beograda koji je sarađivao sa Nemcima tokom rata. Ivanov otac je umro 1952. godine . zvanično prebačen u Kraljevo .

Nakon završene osnovne škole, Ivan se upisaoŠesta beogradska gimnazija , a potom i Fakultet dramskih umetnosti . Za upis na fakultet pripremali su ga Mića Tomić i Olivera Marković .  Sa njim su učili Josif Tatić i Milan Gutović .

Godišnjica smrti Ivana Bekjareva -16.11.2020 - YU KALENDAR
Godišnjica smrti Ivana Bekjareva -16.11.2020 – YU KALENDAR

Bio je navijač i počasni član fudbalskog kluba Crvena zvezda .  Iza sebe je ostavio suprugu Milku i sina Vanju. 

Prvu filmsku ulogu odigrao je 1967. godine . godine, u filmu ” Bokseri idu u raj “, gde je glavnu ulogu igrao Mija Aleksić .

U pozorištu je odigrao više od 150 uloga, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu , gde je bio član i dugogodišnji prvak 33 godine. Kao gost igrao je glavne uloge u drugim beogradskim pozorištima, kao i u nekoliko pozorišta u Srbiji.

Ivan Bekjarev snimio je preko 50 filmova na prostorima SFRJ , Danske , Italije i drugih. Za svoj doprinos izabran je za člana Akademije filmske umjetnosti i nauke (AFUN).

Bio je vrlo uspješan radijski i TV voditelj, a 1970 . Prvo je rekao “Dobar dan” na tada novom radiju ” Studio B “. Godinama je bio autor i voditelj kultne emisije “Ja mislim na tebe, ti misliš na mene” na Radio Beogradu-202.

Imao je i niz svojih emisija na raznim televizijama. Takođe je igrao i pevao glavne uloge u mnogim kabareima i mjuziklima, operetama itd. Igrao je i u velikom broju TV drama i kultnih serija kao što su ” Bolji život “, ” Srećni ljudi “, gde je postigao veliku popularnost sa strip likovima Kurčubić i Despotović, kao i u veoma gledanoj seriji ” Otpisani “, „ Više od igre “, „ Kraj dinastije Obrenović “, „ Gorki plodovi”U kojoj je impresivno odigrao razne vrlo složene dramske uloge. Naročito se setio zloglasnog administratora Naci, Vujkovića u seriji „ Banjica “ koja je 1984. godine . proglašen za TV ličnost godine u Jugoslaviji. 

Od osnivanja je redovni profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu, a predavao je glumu i javne nastupe na nekim drugim fakultetima i akademijama. Njegovi učenici su bili Milan Kalinić , Iva Štrljić , Aleksandra Balmazović , Danijel Nikolić .

Imao je svoju školu glume i javnog nastupa, a glumom i režijom se bavio do kraja života. Šesnaest godina bio je umetnički direktor i selektor Međunarodnog festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Njegov umjetnički rad i biografija predstavljeni su u monografiji “Ivan Bekjarev” koja je objavljena 2004. godine . u izdanju Udruženja dramskih umetnika Srbije .

Preminuo je od posledica korona virusa 16. novembra 2020. godine u 75. godini u Beogradu . Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu .

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Ivana Bekjareva -16.11.2020 – YU KALENDAR