Godišnjica smrti Ive Gregurevića – 01.01.2019- YU KALENDAR

Na danasnji dan

1.januara 2019. godine

Godišnjica smrti Ive Gregurevića

Gregurević je rođen 1952. u selu Donja Mahala nedaleko Orašja, u obitelji majke Jele i oca Marka Gregurevića, koji je bio zemljoradnik.

Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu debitira 1977. godine (Ne naginji se van, Bogdana Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj, karakterističnom za njegov glumački profil, da bi tijekom 80-ih i 90-ih godina ostvario niz iznimno zapaženih velikih uloga na filmu.

Vrsno je tumačio pomalo grube, ponekad i opasne “narodske tipove” poput otmičara u Osuđenima Zorana Tadića 1978., konduktera u Kraljevoj završnici Živorada Tomića 1987. te istražitelja u Životu sa stricem Krste Papića 1988. godine, a u slavonskom stilu i naslovna razbojnika i ljubavnika Jovu Stanisavljevića (“slavonskog Robina Hooda”) u Čarugi Rajka Grlića 1991. godine.

S uspjehom je nastupao i u pozoristu te na televiziji. Nagrađivan je na festivalu u Nišu; dobio je nagradu “sedam sekretara SKOJ-a” i druge. Osim što se bavio kazalištem, filmom i televizijom, snimao je i televizijske reklame.

Ivo Gregurović
Ivo Gregurović

Gregurević je isprva bio u braku s glumicom Dubravkom Ostojić, s kojom je dobio sina Marka. Godine 2002. započeo je vezu s mlađom glumicom Dolores Lambašom, s kojom prekida 2007. godine, no ostaju u prijateljskim odnosima. Posljednjih je godina života bio u vezi sa ženom nepoznatoj javnosti, koja je zaposlena kao inspektorica u MUP-u.[2]

Gregurević je preživio moždani udar, dok je 2013. osobno zatražio završetak snimanja serije Odmori se, zaslužio si zbog sve slabijeg pamćenja teksta i, općenito, slabe koncentracije na setu.

Preminuo je iznenada u vlastitom domu u Zagrebu, 1. januara 2019. u 67. godini života. Gregurevićevo beživotno tijelo pronašla je njegova djevojka dan kasnije.

Dana 7. januara na zagrebačkom Mirogoju od Gregurevića su se oprostili brojni prijatelji, kolege glumci, obitelj i rodbina, među ostalima Mia Begović, Anja Šovagović-Despot, Dubravka Ostojić, Matija Prskalo, Perica Martinović, Zlatan Zuhrić, Vedran Mlikota i drugi.Pokopan je 8. januara na mjesnom groblju Karaula u rodnoj Donjoj Mahali, dan poslije ispraćaja na Mirogoju, pred mnogobrojno okupljenima – obitelji, rodbinom i prijateljima.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Ive Gregurevića – 01.01.2019- YU KALENDAR