Godišnjica smrti Milana Laneta Gutovića – 25.08 2021- YU KALENDAR

Na danasnji dan

25. augusta 2021. godine

Godišnjica smrti Milana Laneta Gutovića 

Milan Lane Gutović jugoslovenski glumac (Umka, 11. augusta 1946. – Beograd, 25. augusta 2021.)

Završio Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju y Beogradu i 1967. godine došao u Jugoslovensko dramsko pozorište kao mlad glumac u grupi koju su tada popularno nazvali „Bojanove bebe“, jer ih je doveo Bojan Stupica.

Milan Gutović
Milan Gutović

Sledećih dvadesetak godina igrao je y predstavama „Protekcija“, „Kad su cvetale tikve“, „Buba y uhu“, „Za kim zvono zvoni“, „Pučina“, „Kolubarska bitka“, „Valjevska bolnica“, „Narodni poslanik“ itd. Neke od tih uloga donele su mu Sterijinu nagradu, „Ćurana“ na „Danima komedije“ u Jagodini, nagradu „Zoran Radmilović“ i nekoliko godišnjih nagrada JDP. Glumio je u nekolicini filmskih komedija među kojima su i četiri dela „Tesne kože“ (1982, 1987, 1988, 1991), gde je sa Nikolom Simićem igrao jednu od glavnih uloga i koja je doživela enormnu gledanost.

Godine 1989. y Puli je dobio „Zlatnu arenu“ za ulogu u filmu „Poltron“.

Poslednjih deceniju i više igra svoj „Kabare“ sa kojim je gostovao širom sveta. Najšira publika uživa dok ga gleda na Televiziji Pink, TV Foks i RTS, gde se upravo predstavlja kao TV voditelj i autor kratkih humorističko-satiričnih priloga.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Milana Laneta Gutovića – 25.08 2021- YU KALENDAR