Godišnjica smrti Predraga Pepi Lakovića – 09.09. 1997 -YU KALENDAR

Na danasnji dan

09. septembra 1997. godine

Godišnjica smrti Predraga Pepi Lakovića

Predrag „Pepi“ Laković bio je veliki boem, individualac, samotnjak, povučeni sanjar, zamišljeni pecaroš sa Mrtve Tise. Udavio se na Mrtvoj Tisi kod Čuruga, gde je imao vikendicu na Bisernom ostrvu, na kojoj je provodio dosta vremena.

Predrag Lakovic
Predrag Lakovic

Predrag Laković, među prijateljima i obožavateljima poznat kao Pepi, rođen je 28. marta 1929. u Skoplju, u Makedoniji. Bio je poznati jugoslovenski filmski i pozorišni glumac. Bio je veliki boem, individualac, samotnjak, povučeni sanjar, zamišljeni pecaroš sa Mrtve Tise.

Predrag Laković pripada prvoj poslijeratnoj generaciji glumaca koji su studirali na tadašnjoj Pozorišnoj akademiji u Beogradu. Krajem četrdesetih je dobio nekoliko uloga u, tada avangardnom, Beogradskom dramskom pozorištu. Do kraja sedamdesetih, Laković je odigrao više od 40 uloga u televizijskim projektima, ali filmova koje je snimio je moglo biti više.

Publika ga ipak najbolje pamti po ulozi Koste Pavlovića iz “Boljeg života”, urnebesnog Bobinog ujaka iz Pariza.

Posljednja uloga mu je bila u filmu Emira Kusturice “Crna mačka, beli mačor”, u ljeto 1997. godine.

Tu je tumačio rasejanog matičara. Nažalost, posljednju ulogu nije završio – iste godine, 9. septembra, tragično je stradao na Tisi. Na istoj toj rijeci je proveo mnoge večeri i jutra.

Volio je da se osami u svojoj skromnoj vikendici na Bisernom ostrvu, pored Čuruga. Tu, na Mrtvoj Tisi je volio da zabaci blinker i samuje u miru bačke ravnice. Jedno popodne je otišao na pecanje. Njegovo beživotno tijelo su pronašli lokalni ribari. Udavio se, a priče o tome da je u smrt otišao svojevoljno nikada nisu potvrđene.

Njegov brat blizanac, takođe čuveni glumac Dragan Laković, rodio se pet minuta kasnije. Predrag je jedva preživio na porađaju ali je živeo duže od svog brata, pa i pored toga tragično je okončao život. Prema jednoj verziji udavio se slučajno, a prema drugoj to davljenje tumači se kao samoubistvo. Sve u svemu, tragedija se desila 9. septembra 1997. kod Čuruga na Mrtvoj Tisi. Tu je za života dosta vremena provodio jer je bio veliki pecaroš i imao je svoju vikendicu na Bisernom ostrvu.

U vrijeme Predragove smrti snimao se film „Crna mačka beli mačor“’ u kome je glumio matičara. Ulogu nije dovršio ali su scene sa njim ostale u završnoj verziji filma koji je zvanično realizovan 1998, a scene koje nažalost nije stigao da snimi, odglumio je Miki Manojlović. Laković je u vrijeme rada na filmu „ ..Dan prvi“ bio sklon depresijama jer mu je samoća teško padala, pošto je živio sam. Nekoliko godina prije toga žena mu je bila umrla i za njom je jako tugovao, a nikada nije prebolio ni smrt brata Dragana. Jedino ga je rad izvlačio iz takvih stanja.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Predraga Pepi Lakovića – 09.09. 1997 -YU KALENDAR