Godišnjica smrti Rastislava Jovića – 02.01. 1997 – YU KALENDAR

Na danasnji dan

02.januara 1997. godine

Godišnjica smrti Rastislava Jovića jugoslovenskog glumaca (Surdulica, 28. avgust 1931 — Beograd, 2. januar 1997)

Rastislav Jovic
Rastislav Jovic

Rastislav Jović  rođen je 28. avgusta 1931. godine u Surdulici, a potom je živeo i radio u Beogradu. Rastislav Jović  studirao je glumu na akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je stalan član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a kasnije slobodni umetnik. Igrao je više projektnih predstava na drugim scenama.

Filmsku karijeru otpočeo je sa 16 godina, igrajući glavnu ulogu u filmu Dečak Mita u režiji Radoša Novakovića, kod koga je igrao skoro u svakom njegovom narednom filmu.

Neki od njih su: “Pesma zna Kumbare”, “Daleko je sunce”, “Vetar je pred zoru stao”, “Bekstva”. Zapažene uloge ostvario je u filmovima: Pozorišna veza (glavna uloga), Ciganka, Hasanaginica, Diverzanti,  Oseka,  Znam, Uzrok smrti ne pominjati, Devojački most, Dvoboj za južnu prugu, Opatica i komesar, Dve noći u jednom danu, Hajka i drugim, kao i u poznatim TV serijama Kapelski kresovi i Otpisani. Poslednji film koji je snimio bio je Boj na Kosovu.

Nastupao je u prvoj predstavi Ateljea 212 “Čekajući Godoa”.

Pozorišne uloge: Ringilšpinđija (“Dva cvancika”, M. Glišića), Kumalo (“Plači voljena zemljo”, A. Patona), Mornar (“Angela Kolumbo”, M. Krleže), Lasi (“Mačka na usijanom limenom krovu”, T. Vilijamsa), Peter (“Husari”, O. Breala), Mladić (“Majka hrabrost”, B. Brehta), VIII (“Uspomena na dva ponedeljka”, O. Milera), Leandr (“Porodica Arlekin”, K. Santeli)…

Preminuo je iznenada u Beogradu, 2. januara 1997. u 66. godini.

Yu nostalgija