Godišnjica smrti Slobodana Penezića Krcuna – 06.11.1964 – YU KALENDAR

Na danasnji dan
06.11.1964. godine
Godišnjica smrti Slobodana Penezića Krcuna
 
U saobraćajnoj nesreći poginuo je Slobodan Penezić Krcun, predsjednik vlade Srbije i visoki funkcioner Komunističke partije. Poslije Drugog svjetskog rata bio je načelnik OZNA za Srbiju, a potom ministar unutrašnjih poslova Srbije.
Slobodan Penezić Krcun i Tito
Slobodan Penezić Krcun i Tito

Slobodan Penezić Krcun je poginuo  6. novembra 1964. u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali, u blizini sela Šopić kod Lazarevca oko 12 i 40 sati. Automobil marke „oldsmobil“ registarskih oznaka BG 20-55, u kome se nalazilo pet osoba, sletio je sa druma u udario u drvo.

Krcun je tog dana sa saradnicima išao u Titovo Užice na Sresku konferenciju zajedno sa visokim republičkim funkcionerima – Svetolikom Lazarevićem Lazom i Ljubomirom Mijatovićem. Vozač je bio Milorad Lomić, a u automobilu je bila i Olga Živković, piše srbijadanas.com.

Zvaniči izvještaji kažu da se automobil kretao velikom brzinom po klizavom putu.

Padala je kiša i put je bio pokriven prašinom koju je izbacivala obližnja termoelektrana. Automobil je prije nesreće obišao kombi i onda, iz nepoznatih razloga izgubio pravac, udario u stub-branik koji ga je ponovo vratio na kolovoz, potom udario u drugi stub-branik i potom sletio sa puta. Uprkos velikom nagibu auto se nije prevrnuo, već je svom snagom udario u drvo jasena.

Krcun je, po zvaničnoj verziji, bio živ u trenutku kada ga je milicija koja je došla na mjesto nesreće izvukla iz vozila. Smješten je u policijsko vozilo i krenuo ka Lazarevačkoj bolnici. U toku puta, Krcun je preminuo.

Poginuo je i Svetolik Lazarević, a nekoliko dana kasnije preminuo je i vozač Milorad Lomić. Olga Živković i Ljubo Mijatović su bili ozbiljno povređeni.

Razlaz između Tita i Krcuna o kome se šuškalo po hodnicima i po kuloarima velike Jugoslavije dao je povoda za priče o namještanju saobraćajne nesreće u kojoj je Krcun poginuo. Neke od ovih priči održale su se do današjih dana.

Pričalo se da se Slobodan Penezić Krcun osilio, da se Titu nije svidjelo njegovo slobodno iznošenje mišljenja u javnosti, da je problem što je Krcun bio „previše“ Srbin.

Priča kaže da se Tito mnogo naljutio i htio da se udalji, a da mu je Krcun dobacio: „Jedino ne znam kad će doći red na nas dvojicu, misleći pri tom na sebe i Rankovića.

Priče o zavjeri i namještenom ubistvu, a ne nesretnom slučaju krenule su skoro odmah. Bile su podgrijane i činjenicom da Tito nije prisustvovao sahrani. Nije poznato gdje je bio 6. novembra, ali je 7. na Brdu kod Kranja primio američkog glumca Kirka Daglasa.

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Slobodana Penezića Krcuna – 06.11.1964 – YU KALENDAR