Godišnjica smrti Velimira Bate Živojinović – 22.05.2016.-YU KALENDAR

Na danasnji dan

22. maja 2016. godine

Godišnjica smrti Velimira Bate Živojinović

Umro Velimir Bata Živojinović jugoslovenski glumac (Koraćica, 5. juna 1933. – Beograd, 22. maja 2016.)

Na filmu je debitovao 1955. u filmu “Pesma sa Kumbare”, a u svojoj karijeri je glumio u preko 250 filmova i serija. Proslavio se u partizanskim filmovima snimanim tokom 1960ih i 1970ih, a jedan od njih, “Valter brani Sarajevo” mu je doneo veliku popularnost u Kini.

Velimir Bata Živojinović
Velimir Bata Živojinović

Živojinović je rođen u selu Koraćici, pod planinom Kosmajem. Svoj talenat za glumu je otkrio sa 15 godina, dok je radio kao scenski radnik i ponekad kao statista u Akademskom pozorištu u Beogradu. Nakon završetka srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, pokušao je da se upiše na Pozorišnu akademiju u Beogradu i uspeo iz trećeg pokušaja. U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao više godina, a u tom periodu je imao po 300 angažmana godišnje.

Velimir Bata Živojinović je više voleo pozorište od filma, ali njegov filmski debi iz 1955. godine u filmu “Pesma sa Kumbare” reditelja Radoša Novakovića je bio početak izuzetno plodne karijere. Živojinović, koji će uskoro postati poznatiji po svom nadimku Bata, je bez sumnje odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Kontinuiranu filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, Živojinović je započeo epizodama u “Vlaku bez voznog reda” iz 1959. godine i “Ratu” iz 1960. godine. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić, u čijim će skoro svim kasnijim filmovima Velimir Bata Živojinović igrati glavne uloge.

Uloge Bate Živojinovića nisu bile samo velike, već i raznovrsne. Glumio je i heroje i zlikovce i lako je prelazio iz uloge glavnog u ulogu sporednog lika. Tokom šezdesetih se filmovima poput “Kozare” (1962) (za koji je nagrađen u Puli), “Tri (film)” (1965), “Operacije Beograd” (1968), i “Bitke na Neretvi” (1969) ustoličio kao jedna od najvećih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao tokom 1970ih filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata.

Jedan od najpoznatijih njegovih filmova iz ovog perioda je “Valter brani Sarajevo” iz 1972. godine, koji je postigao veliki uspeh u Kini, gde je Živojinović i danas popularan. Tokom 1980ih Živojinović je parodirao na svoju sliku akcionog heroja ulogama u nizu lakih komedija..

Živojinović je bio inicijator i osnivač (neko vreme i predsednik) Udruženja filmskih glumaca Srbije, takođe i direktor filmskog programa Slobodarskih svečanosti u Sopotu.
Velimir Bata Živojinovićje poznat po svom bliskom prijateljstvu sa hrvatskim glumcem Borisom Dvornikom. Živojinović i Dvornik su se 1991. odrekli jedan drugog u nizu otvorenih pisama, u gestu koji je bio viđen kao simbolika raspada SFRJ. 2004. je javljeno da su njih dvojica pokušala da se pomire.

Pomirili su se 2006. putem video linka između Splita i Beograda. Živojinović je izjavio “poslednjih godina nije bilo mržnje između nas”, a Dvornik se nadovezao da je to bio “samo nesporazum”.

Bata Živojinović je preživeo srčani udar 17. oktobra 2006. Tri godine kasnije je imao gangrenu koju je sanirao na Kubi, da bi mu se opet povratila povredom noge na snimanju filma Led 2011. godine.

Umro je 22. maja 2016. gidine u Beogradu

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Velimira Bate Živojinović – 22.05.2016.-YU KALENDAR