Home YU KALENDAR Godišnjica smrti Vinke Kitarović – 26.12 2012 – YU KALENDAR

Godišnjica smrti Vinke Kitarović – 26.12 2012 – YU KALENDAR

26
0
Vinka_Kitarovic
Vinka Kitarovic

Godišnjica smrti Vinke Kitarović – 26.12 2012 – YU KALENDAR

Na danasnji dan

26. decembra 2012. godine

Godišnjica smrti Vinke Kitarović

Članicom SKOJ-a postala je 1942. godine, a oktobra iste godine uhapsile su je talijanske okupacione snage u Šibeniku. Nakon petnaest dana pritvora, zajedno s još dvjema učenicama, Marijom Šeparović i Višnjom Gavela, premještena je u ustanovu za preodgoj maloljetnika u Bolonji. Zahvaljujući jednoj od čuvarica, koja je bila antifašistkinja, i povezala ih je sa talijanskim partizanima, Vinka i Marija pobjegle su iz popravnog doma tokom bombardiranja 5. oktobra 1943, dok je Višnja Gavela ranije oslobođena.

Vinka_Kitarovic
Vinka Kitarovic

Nakon bijega, partizani su Vinki i Mariji ponudili ili da se vrate u domovinu, ili da se pridruže borbi u Italiji. One su odabrale ostati te su se pridružile partizanskoj jedinici u brdima oko Monte San Pietro.

No njihova je jedinica ubrzo provaljena [zbog dojave] pa su se djevojke vratile u Bolonju gdje su dobile zadatak izviđanja strateški važnih fašističkih ciljeva te praćenju važnih fašista. Krajem januara 1944. godine Marija je poslana u Villanova di Casttenaso, dok se Vinka pridružila 7. brigadi Gianni Garibaldi, gdje je kao kurirka kodnog imena Lina bila zadužena za transport oružja, municije, naredbi te propagandnog materijala.

U junu, kada je otkrila da je traže fašisti, prebacila se u Modenu, gdje se pod imenom Vera pridružila 65. Brigadi Garibaldi „Walter Tabacchi”, 2. divizije Modena Pianura, zajedno s Italom Scalambrom. Krajem godine bila je u štabu CUMER-a (partizanske komande za regiju Emilia Romagna) zadužena za lociranje položaja oklopnih vozila i neprijateljskih snaga, prenošenje naredbi brigadama te prihvat novih boraca i savezničkih padobranaca.

22. aprila 1945. godine, tek devetnaestogodišnja Vinka Kitarović sa priznatim partizanskim stažem od 8. februara 1944. i činom kapetanice dočekala je angloameričke saveznike u oslobođenoj Modeni.

Nakon rata često je svjedočila o svojim danima u borbi, i do smrti 2012. godine bila je članica predsjedništva udruženja boraca i udruženja progonjenih antifašističkih političara.

Nagrada koja nosi ime Vinke Kitarović

Od 2016. godine Univerzitet u Bolonji za istraživanja iz domene borbenog angažmana Vinke Kitarović – historije ženskog oslobođenja i doprinosa žena borbama za slobodu i demokraciju te historije narodnih oslobodilačkih pokreta u modernoj i suvremenoj Evropi – dodjeljuje nagradu nazvanu njezinim imenom. Imenom Vinke Kitarović zove se i dvorana skupštine gradske općine San Donato-San Vitale u Bolonji.

Izvor: Vinka Kitarović

Yu nostalgija

Godišnjica smrti Vinke Kitarović