Ignac Voljč Fric – Narodni heroj iz Vrhnike ( Slovenija )

Ignac Voljč Fric rođen je 4. jula 1904. godine u mestu Vrhnika, kod Ljubljane. Voljč je odrastao u seoskoj porodici. Izučio je kovački i radio na raznim mestima. Godine 1932, dolazi u napredni pokret u Notranjskoj i radi u njemu. Upravo zbog toga biva uhapšen. U Notranjskom procesu Sud za zaštitu države u Beogradu osudio je Voljča na četiri godina robije. Nakon povratka iz Sremske Mitrovice, gde je izdržao kaznu, on nastavlja ilegalno političku aktivnost.

Ignac Voljč Fric
Ignac Voljč Fric

Nakon okupacije ostaje u ilegalnosti. Kao sekretar Sreskog komiteta Partije za Lošku Dolinu on osniva organizacije Oslobodilačke frontove u tom kraju. Početkom 1933. vršio je partizanske dužnosti na području Velikih Lašča, rukovodio je i partijskom tehikom koja je bila smeštena u malom selu Kališe. Godine 1942, postao je sekretar okružnog rukovodstva Oslobodilačkog fronta. Bio je član i Okružnog komiteta KPJ za Ribniški okrug.

Godine 1943, Voljč postaje sekretar Okružnog komiteta KPJ za Notranjsku. Tada su uslovi za politički rad bili veoma teški. Na teritoriji koja je delimično oslobođena i puna belogradskih utvrđenja, Voljč je neumorno i uspešno izvršavao svoje zadatke Partije. Početkom 1944. godine Ignac Voljč Fric je postavljen za sekretara Oblasnog komiteta KP Slovenije za Štajersku. Na svom prvom zadatku Ignac Voljč Fripao je u borbi sa nemačkim fašistima blizu Dravograda. Za narodnog heroja proglašen je 27. novembra 1953.