Janko Premrl Vojko – Narodni heroj iz Vipave

( Slovenija )

Janko Premrl Vojko rođen je 29. februara 1920. godine u selu Šentvid, kod Vipave, u Primorskoj Sloveniji, koja se tada nalazila u sastavu Kraljevini Italiji. Njegov ujak, Stanko Premrl, bio je rimokatolički sveštenik, poznati kompozitor i orguljaš, autor slovenačke himne.

Janko Premrl Vojko
Janko Premrl Vojko

Prije Drugog svetskog rata, pohađao je Ekonomsku školu u Gorici. Otac ga je ispisao iz škole zbog sve učestalijih sukoba između etničkih Slovenaca i lokalnih fašista.

Služio je italijansku vojsku 1940. i 1941. godine. Januara 1942, otpušten je iz vojske zbog navodne bolesti, što mu je osigurao lokalni antifašista Ivan Kosovel. U toku 1941. godine priključio se Oslobodilačkom frontu Slovenije. Italijanski vojnici su mu spalili kuću i porodicu odveli u logor, nakon čega se pridružio partizanima u Primorskoj partizanskoj četi, 3. februara 1942. godine. Naredna tri meseca, učestvovao je u osam vojnih operacija čete na tom području.

Maja 1942. godine, Fašistički specijalni sud u Rimu osudio ga je na smrt u odsustvu. Dana 20. avgusta, njegova je glava bila ucenjena na 50 000 lira.

Nakon formiranja Sedmanaeste slovenačke brigade „Simon Gregorčič“, Janko Premrl Vojko je bio postavljen za zamenika komandanta brigade. Dana 13. februara 1943, Štab primorske operativne zone postavio ga je za komandanta Prve primorske brigade „Andrej Lahnar“.

Bio je ranjen 22. februara 1943. u sukobu brigade s italijanskim vojnicima u blizini sela Idrijske Bele, kod Idrije. Umro je 26. februara od posledica ranjavanja.

Ukazom Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 18. aprila 1944. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.

Posle oslobođenja, njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u Grobnici narodnih heroja u Ljubljani.

Na mestu njegova ranjavanja podignuta je spomen-ploča. Godine 1949, na visoravni Nanos je izgrađena „Vojkova koliba“, a u njenoj je blizini podignuta njegova bista.