Jugoslavija postala prvi puta prvak svjeta – 24.05.1970.- YU KALENDAR

Na današnji dan

24. maja 1970. godine u Ljubljani

Jugoslavija postala prvi puta prvak svjeta

Bio je to prvi šampionat koji je održan van Južne Amerike, čije su države bile domaćini na prvih pet prvenstava.

Učestvovalo je trinaest reprezentacija, a utakmice su se pored Ljubljane u kojoj se igrala završnica, igrale i u Karlovcu, Sarajevu, Splitu i Skoplju.

Reprezentativci Jugoslavije sa drugom Titom i Jovanokm
Reprezentativci Jugoslavije sa drugom Titom i Jovanokm

Turnir je bio koncipiran tako da se nakon takmičenja u tri grupe od po četiri ekipe, formira nova grupa sa po prve dve reprezentacije iz svake grupe i domaćinom Jugoslavijom, posle čega bi šampion bila država koja pobedi najviše utakmica u toj novoformiranoj sedmočlanoj grupi.

Tako se dogodilo da su „plavi“ dan pre završetka takmičenja, pošto su 23. maja pobedili SAD, već sa pet pobeda iz isto toliko utakmica praktično osvojili titulu, te im poslednja utakmica protiv SSSR-a nije imala takmičarski značaj.

Ekipu, koja je na današnji dan pre pola veka podigla pehar prvaka sveta u košarci, činili su Trajko Rajković, Ratomir Tvrdić, Vinko Jelovac, Ivo Daneu, Aljoža Žorga, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Dragutin Čermak, Petar Skansi, Nikola Plećaš, Ljubodrag Simonović i Dragan Kapičić, predvođeni selektorom Rankom Žeravicom.

Bio je to početak niza pobeda na najvećim takmičenjima koji će biti kompletiran deset godina kasnije u Moskvi, osvajanjem olimpijskog zlata.

No, i pored velikog uspeha koji su pomenuti košarkaši ostvarili u Ljubljani, čitav šampionat je protekao u senci pogibije Radivoja Koraća, predvodnika tog tima, nepunih godinu dana ranije, a samo nekoliko dana po okončalju ovog šampionata, preminuo je i centar te „zlatne“ reprezentacije, Leskovčanin Trajko Rajković, od urođene srčane mane.

Yu nostalgija

Jugoslavija postala prvi puta prvak svjeta – 24.05.1970.- YU KALENDAR