Jugoslavija- Vrijeme kada su rudari bili cijenjeni dio društva

U vrijeme socijalističkog, “besklasnog” radničkog društva njihova lica krasila su novčanice bivše Jugoslavije.

U onom sistemu rudari su bili cijenjeni dio društva, čak je, navode savremenici, Josip Broz Tito bio posebno osjetljiv prema rudarima. Tako su rudari imali svoja odmarališta (kao i većina radničke klase), imali su svečane crne rudarske uniforme i redovno su bili na paradama druga Tita. Imali su svoj Dan rudara koji je bio cijenjen.

Vrijeme kada su rudari bili cijenjeni

A koliko su bili cijenjeni zbog posla kojeg obavljaju, pokazuje i to da su imali i novčanicu sa likom rudara
A ko se još ne sjeća Alije Sirotanovića koji je u vrijeme velikog antagonizma sa Sovjetskim savezom, iskopao za jedan dan 17 tona ćumura i tako pobijedio Rusa Alekseja Stahanova, koji je bio u Sovjetskom savezu legendarni i neprokosnoveni rudar. Naš Alija je i njega pobijedio i od Tita tražio samo veću lopatu. Ali od Tita je dobio i stan i auto po želji. Legenda kaže da je skromni Alija izabrao Fiću. I nije ni čudo što kažu da je Alija kada je čuo za Titovu smrt plakao tri dana. Jer kao da je znao. Da rudari nikada neće biti više cijenjeni kao što su bili tih godina.
Na smeđoj “hiljadarki” koja se prebrojavala preko žuljevitih ruku jugoslavenske radničke klase, ali u Titovim financijskim uredima, smiješio se lik Alije Sirotanovića, bosanskog rudara o kojem su se zbog premašivanja normi u kopanju ugljena prepričavale legende. O njegovim velikim rukama i još većoj lopati pjevao je popularni sarajevski rock-bend Zabranjeno pušenje. Još jednu novčanicu iz razdoblja bivše SFRJ krasila je slika rudara. To je bila popularna “zelenka” od pet hiljada dinara. S inflacijom, a potom i krvavim raspadom Jugoslavije rudari su iščezli iz novčanica, ali i radničkog života. U vrijeme mutne tranzicije i beskompromisnog kapitalizma njihova se lica u javnosti pojave tek nakon neke od rudarskih tragedija.