Jugoslovenski novi val

Ako se Jugoslavija ima čim pohvaliti, to su muzičari. Poseban period, bio je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

Period kad su se Zagreb i Beograd voljeli, zajedno sa njima i ostatak države. Još 1976.godine u Velikoj Britaniji se pojavio revolucionarni album benda Sex Pistols”Nevermind the Bollocks”.

Ovo je bio početak novog pravca rok muzike..Panka..Nešto malo posle pojavio se novi oblik panka novi talas, val, nju vejv.

Ovaj žanr je u sebi obuhvatao elemente ska, rege, disko, kao i muzike prije hipi pokreta. Pank i novi val su brzo došli u Jugoslaviju.

Jugoslovenski novi val
Jugoslovenski novi val

Osnivaju se bendovi Parafi, Pankrti, Prljavo Kazalište, Električni Orgazam, Katarina 2, Ekv, Partibrejkersi, Idoli i itd.

Posle Londona i Berlina, jugoslovenska rok scena je bila najvjerovatnije, najrazvijenija u Evropi.
Toliko talentovanih mladih ljudi na jednom mjestu se rijetko srijeće u isto vrijeme. U Bosni i Hercegovini je bio poseban oblik ovoga pravca ”novi primitivizam”, koji je u sebi obuhvatao i specifičnu notu sarajevskog humora.
Poznat je bend ”Zabranjeno Pušenje”,kao i ”top lista nadrealista”. Samo deceniju posle, prijateljstvo ovih mladih  talentovanih ljudi, prekinuto je krvavim raspadom Jugoslavije.

Organizovani su baš od strane njih antiratni protesti u Beogradu..Bendovi Ekv,Električni Orgazam, Partibrejkersi osnivaju antiratni pokre ”Rimtituki,slušaj vamo”, gdje su prolazili ulicama Beograda kamionom i svirali.

Za njima je išla gomila mladih, koji su se suprostavili ratnom bezumlju. Rat je ipak pobijedio, nažalost.

Pa i životi,značajnog broja, možda onih najboljih su se u narednim godinama ugasili. Posebno su stradali članovi benda”Ekv”. Prvo je otišao Ivica, pa senzitivni Milan, Bojan, Margita.
U isto vrijeme je otišao i Čavke iz Električnog Orgazma. Poznati su posebno ”minuti ćutanja”Milana Mladenovića za građane Dubrovnika, Sarajeva. Zaista, kad se pogleda iz današnje perspektive, baš” kao da je bilo nekad”.

Piše: Miloš Lalatović