Kuću cvijeća hodočaste Titovi poštovaoci i 39 godina nakon njegove smrti

Iz svih država na teritoriji bivše SFRJ autobusi sa onima koji su željeli da posjete Titov grob, povodom 42 godina od njegove smrti, satima su pristizali jučer u Beograd, prenosi N1 Srbija. U Muzeju Jugoslavije kažu da je samo tokom prijepodneva, najmanje 2.000 ljudi obišlo grob nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Kuću cvijeća hodočaste Titovi poštovaoci i 39 godina nakon njegove smrti | Yu NoStAlGiJa

Kuća cvijeća je i 42 godina poslije Titove smrti mjesto hodočašća poštavalaca njegovog lika i djela. Tačno u 15.05, 4. maja 1980. u bolnici u Sloveniji, zabilježeno je da je Tito umro.

Ubrzo se tokom jezivih ratova, raspala i Jugoslavija, zemlja kojom je vladao. Međutim, brojni Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Slovenci koji su i jučer obišli Titov grob, za N1 kažu da i dalje žale za nekadašnjim vremenima:

“Lepo je bilo.”

“Savršeno. Pošto ja sad imam 85 godina, znači prešla sam Kraljevinu, pa onda rat, pa Titovo vreme – savršeno.”

“Svake godine na ovaj dan dolazim u Beograd iz Kanade, da se poklonim senama druga Tita.”

Kako se živelo nekada i ko je bio Tito, bivši pioniri prepričavaju svojim unucima.

N1: Šta ti kažu baka i deka, kakav je Tito bio?

Devojčica: Pa, dobar i nikad se nije znalo koliko je imao dece.

Muzej Jugoslavije u okviru kog se nalazi i Kuća cvijeća, jedan je od najposjećenijih muzeja u Srbiji.

“Poslednje četiri godine poseta nam raste, svake godine imamo 10.000 više posetilaca. Prošle godine smo imali 120.000. Sedamdeset odsto naše posete čine stranci”

Sahrana Josipa Broza Tita održana je 8. maja 1980. u Beogradu, gdje je po sopstvenoj želji, sahranjen u Zimskoj bašti svoje rezidencije na Dedinju koja je nakon toga nazvana Kuća cvijeća.

Pored velikog broja građana Jugoslavije, sahrani je prisustvovalo 209 delegacija iz 128 zemalja svijeta, zbog čega je zvanično proglašena za najposjećeniju sahranu nekog državnika u historiji.

Prema nezvaničnim informacijama, od Titove smrti Kuću cvijeća obišlo je oko 18 miliona ljudi.

Izvor:Radio Sarajevo