Legendarni jugoslovenski skijaš u bankrotu: Zbog dugova prodaje kuću

Proslavljeni slovenački i jugoslovenski skijaš Bojan Križaj (64) u velikim je finansijskim problemima. Bankrotirao je pa prodaje kuću kako bi izmirio dugove.

Zbog dugova koji iznose 1,7 miliona eura, sud je odlučio da na “doboš” ide Križajeva kuća u gradu Tržiču blizu granice s Austrijom.

Legendarni jugoslovenski skijaš u bankrotu: Zbog dugova prodaje kuću | Yu NoStAlGiJa

Riječ je o luksuznom imanju koje se prostire na 19.000 kvadrata. Osim toga, tu se nalazi bazen i teniski teren.

Početna cijena bit će milion eura. Križaj je kuću iznajmljivao za 9.500 eura mjesečno.

Euforija na ulicama

Slovenac Križaj je 1980. godine slavio u slalomu u Vengenu što je bilo prvi put u historiji da je neko iz bivše Jugoslavije osvojio prvo mjesto u trci Svjetskog kupa.

Njegov je trijumf izazvao totalnu euforiju na ulicama brojnih gradova, a Križaj je do kraja vrlo bogate 12-godišnje karijere nanizao još sedam trijumfa u Svjetskom kupu, a 1986./1987. godine osvojio i slalomski globus.

Kao vrsnom reprezentativcu tada mu je pripala i čast da u ime sportista položi zastavu tokom otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, međutim do medalje ipak nije stigao.

Vraćanje dugova

U slalomu je bio sedmi, u veleslalomu deveti, ali je stvar spasio Jure Franko. Skijaš rođen u Novog Gorici u veleslalomu je u cilj stigao kao drugi te je tako Jugoslaviji doneo prvu skijašku medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

Slovenac je karijeru završio 1988. godine u austrijskom Salbahu, a potom se odao biznisu. Uvozio je jedno austrijsko pivo, radio kao savjetnik za skijaške proizvode Elana, međutim penjanje u poslovnom svijetu nije mu išlo ni izbliza tako uspješno kao jurnjava niz strmine.

Firma Sortitus u Hrvatskoj mu je također propala, a bolje sreće nije imao ni sa stočnim kompleksom nadomak Kopra.

Križajeve loše investicije došle su na naplatu pa će se sada čovjek kojem se divila Jugoslavija ostati bez kuće, na ulici kako bi se vratili dugovi.

Izvor:Radio Sarajevo