Home Uncategorized Mijo Oreški – Komunista i jedan od 7 sekretara SKOJ-a iz Zagreba...

Mijo Oreški – Komunista i jedan od 7 sekretara SKOJ-a iz Zagreba (Hrvatska)

235
Mijo Oreški
Mijo Oreški

Mijo Oreški – Komunista i jedan od 7 sekretara SKOJ-a iz Zagreba (Hrvatska)

Mijo Oreški (Zagreb, 6. jula 1905. – Samobor, 27. august 1929.), bio je zidarski radnik, hrvatski i jugoslavenski komunist, jedan od sedmorice sekretara SKOJ-a.

Rođen je 27. maja 1929. godine u Zagrebu. Član je SKOJ-a od 1922. godine, a sekretar

Mijo Oreški
Mijo Oreški

Mjesnog komiteta SKOJ-a za Zagreb od 1923. godine. Godine 1924. postao je član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Hrvatsku i Slavoniju, a 1925. član Centralnog komiteta SKOJ-a. Zajedno s Jankom Mišićem i Francom Klopčičem pokrenuo je i uređivao časopis Mladi boljševik. Godine 1926. odlazi na rad u Centralni komitet SKOJ-a u Beograd. Na Trećem kongresu SKOJ-a održanom u jesen 1926. godine u Sloveniji, izabran je za organizacijskog sekretara Centralnog komiteta SKOJ-a. U drugoj polovici 1928. godine završio je partijski kurs u Njemačkoj. Poslije uvođenja Šestojanuarske diktature i uhićenja Paje Marganovića 1929. godine, postaje politički sekretar SKOJ-a i jedan od najbližih suradnika Đure Đakovića.

Zajedno s Jankom Mišićem rukovodi radom SKOJ-a, najprije iz Zagreba, a potom iz Samobora.

Kada je policija 27. maja 1929. godine otkrila njihovo sklonište u Samoboru i blokirala ga, Janko Mišić, Mijo Oreški i njegov brat Slavko pružili su otpor. Pucnjava je trajala čitav sat. Prvi je poginuo Slavko Oreški. Za to vrijeme, Mijina žena Agata palila je arhiv i ilegalni materijal kako ne bi pao u ruke policije. Svi muškarci su poginuli u pucnjavi, a Agata je ranjena, nakon čega je uhićena.