Milanka Kljajić – Narodni heroj iz Petrinje ( Hrvatska )

Narodni heroj Milanka Kljajić (Staro Selo, kod Petrinje, 1924 — Joševica, kod Gline, 22. januar 1943), učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Milanka Kljajić rođena je 1924. godine u Starom Selu, kod Petrinje u srpskoj porodici. Potiče iz vrlo siromašne seljačke porodice. Kao trinaestogodišnja devojčica odlazi u Vojvodinu, da radi kao sezonski radnik. Zimi dolazi u svoje selo, gde upoznaje ljude koji su agitovali za Komunističku partiju.

Milanka Kljajić
Milanka Kljajić

Kao sedamnaestogodišnja djevojka, 1941. godine Milanka Kljajić je učestvovala u akcijama koje je Partija vodila u pripremi ustanka u njenom kraju. Među prvim ljudima, njenog sela, koje su ustaše ubile, bili su i njeni otac i brat. Tad je Milanka, kao prva seoska devojka, otišla u banijske partizane. Već posle nekoliko akcija, zapažena je njena hrabrost, a ubrzo postaje i partizanski desetar. U napadu na Majur, ubila je nemačkog kapetana. 1942. godine, postaje i član Komunističke partije Jugoslavije. List Antifašističkog fronta žena „Žena danas“ pisao je o herojskim podvizima omladinke-borca Milanke Kljaić.

U napadu Sedme banijske udarne brigade i Trećeg bataljona Banijskog partizanskog odreda odreda na željezničku prugu između Siska i Sunje, 18. i 19. novembra 1942. godine, u žestokoj borbi s Nemcima, ustašama i domobranima, naročito se istakla. U borbama kod sela Joševica, 22. januara 1943. godine, u tri uzastopna juriša brigade, Milanka Kljajić je bila na čelu svog voda. Poginula je u trećem jurišu, na svega dva metra od neprijateljskog rova, u koji je trebalo da uskoči. Za vreme ustaških pokolja i Narodnooslobodilačke borbe poginula je cjela njena porodica. Danas jedna ulica u Beogradu nosi njeno ime.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953. godine, proglašena je za narodnog heroja.