MITING OSLOBOĐENJA GRADA I ZEMLJE -11.05.1945.-YU KALENDAR

Na današnji dan

MITING OSLOBOĐENJA GRADA I ZEMLJE 11.05
MITING OSLOBOĐENJA GRADA I ZEMLJE 11.05

Pročitajte kako je Vjesnik jedinstvene narodnooslobodilačke fronte naroda Hrvatske u svom prvom izdanju u oslobođenom Zagrebu koji je izašao 12. maja 1945. popratio ovaj miting u naslovnom tekstu: “Preko 100.000 Zagrepčana manifestiralo je na veličanstvenom mitingu svoju ljubav prema narodno-oslobodilačkom pokretu”

“MASE radnika i građana svih struka i slojeva izašle su rano na proljetnu ljepotu dana, koji će ući u historiju glavnog grada Hrvatske kao još jedan dokaz rodoljublja njegovih stanovnika. Zagrebačkim ulicama, zakrčenim mnoštvom naroda, kretale su od ranog jutra duge povorke pod nacionalnim i savezničkim zastavama i brojnim transparentima prema središtu grada – Jelačićevom trgu. Građani su istakli hrvatske i jugoslavenske zastave – i posljednja kućica na periferiji zakitila se barjakom slobode.

Tvornički radnici, željeznički i drugi namještenici došli su korporativno na zborno mjesto, živo manifestirajući. Pojedine skupine predvodile su glazbe.Do 10 sati sleglo se na Jelačićevom trgu i okolnim ulicama preko stotinu tisuća ljudi. Sve kuće na samom trgu i na prilazima trgu bile su načičkane mnoštvom svijeta, a neke palače s ravnim krovom ispunilo je građanstvo do posljednjeg kutića. Slika je bila veličanstvena…”

Yu nostalgija

MITING OSLOBOĐENJA GRADA I ZEMLJE -11.05.1945.-YU KALENDAR