Home Uncategorized Najveće ljubavi Jugoslavije: Filmske romanse u stvarnom životu

Najveće ljubavi Jugoslavije: Filmske romanse u stvarnom životu

308

Najveće ljubavi Jugoslavije: Filmske romanse u stvarnom životu

Kažu da takve ne postoje, ali u našoj blizini, na prostoru Jugoslavije, imamo primjere koji pokazuju i dokazuju da itekako postoje.

O njima se pisalo, govorilo, pa čak i pitalo kako… A samo je jedan odgovor uvijek bio i to onaj najprostiji – ljubav.

U nastavku pogledajte neke od najvećih ljubavi s prostora Jugoslavije.

Josipa Lisac i Karlo Metikoš

 

Najveće ljubavi Jugoslavije

Ljubavna priča između Josipe Lisac i Karla Metikoša počela je još 1971. godine, kada je Lisac bila na početku svoje muzičke karijere. A okolina ih je gledala s divljenjem i nepovjerenjem kao pjevačicu nevjerovatnog glasa, stasa i neobičnog izgleda.

Metikoš, šarmantni roker, imao je pseudonim Met Kolins (Matt Collins), koji je nastao na ulicama Pariza, gdje je spavao i živio sa skitnicama, tražeći posao. A kada su angažmani počeli stizati, obišao je od Sovjetskog saveza, Irana do Etiopije. Žene mu nisu bile nepoznanice, s obzirom na to da je bio zaručen više od 20 puta. U svom momačkom životu, za partnerice je imao groficu, manekenke, konobarice, generalovu kćerku…

Ali život mu je iz korijena promijenjen kada se vratio u Petrinju i upoznao Josipu.

– Bila je, onako, malo debeljuškasta, slatka, ali je fenomenalno pjevala. Prva ploča koju je Josipa u životu kupila bila je ploča Meta Kolinsa! Sudbina… – rekao je Metikoš svojevremeno.

Njena karijera postala mu je znatno važnija od vlastite. Prvi zajednički album zvao se “Dnevnik jedne ljubavi”. On je stvarao muziku za nju, a ona je izvodila kako niko drugi ne bi mogao.

“Ti si sve što oduvijek sam htjela, dva života spojena u djelima”, stih je to iz pjesme “Moja magija”, koju je Lisac posvetila svojoj vječnoj ljubavi. Uvijek je naglašavala kako su, ustvari, sve njene pjesme posvećene Karlu.

Njihova priča jedna je od onih koje su odavno postale dio antologijskih priča bivše jugoslavenske umjetnosti. Zajedno su postali slavni, potpuno drugačiji i sasvim svoji, zajedno putovali i živjeli umjetnost. I ljubav.

Karlo je umro mlad, krajem 1991. godine u 51. godini. Ali njihova ljubav nije. I, čini se, nikada i neće.

Već godinu nakon Karlove smrti Josipa je organizirala koncert u njegovu čast, što je ostala tradicija i do danas. Kao i prisjećanje na Karla i njegova vječna prisutnost u njenom životu i pjesmama.

Branka Petrić i Bekim Fehmiu

Bekim Fehmiu tokom života upoznao je svjetske ljepotice poput Ave Gardner, Marte Keler, Širlej Meklejn (Shirley MacLaine), Kaludije Kardinale (Claudia Cardinale), Kendis Bergen (Candice)…

I sve one su željele da mu budu bliske i važne kao što je to bila Branka Petrić. A nijedna nije uspjela.

Njih dvoje postali su jedan od slavnih jugoslavenskih parova. Oboje su bili u glumačkoj branši, upoznali se na akademiji u Beogradu. Branka je stigla iz Novog Vinodolskog, a Bekim iz Sarajeva. Ono što će postati jedna od najvećih ljubavi, počelo je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća kao prijateljstvo. Kao sve, zar ne?!

– Bio je nenametljiv i ničim nije pokazivao da ga neka djevojka privlači. On je te djevojke privlačio bez da je radio nešto posebno, što je bilo i nekako tajanstveno. Kada je riječ o nama, nije to bila ljubav na prvi pogled. Nekoliko godina bio mi je samo kolega – svojevremeno se prisjetila Branka njihovih početaka.

Od 1960. postali su više od kolega, a osam godina kasnije su se vjenčali. Godinu ranije Bekim je postao velika zvijezda, nakon što se proslavio ulogom u filmu “Sakupljači perja”. Nakon toga uslijedili su poslovi u Italiji i Americi, saradnje s poznatim rediteljima i druženja s holivudskim ljepoticama.

Ponosna uz njega je bila Branka, puna ljubavi i povjerenja u snagu njihovog braka. Rijetko je bila ljubomorna na neku od silnih ljepotica koje su ga okruživale. Petrić je u Jugoslaviji gradila karijeru i to vrlo uspješno, a uz to je plijenila pažnju kolega, ali i kritičara i publike.

Kobne devedesete godine i sva ratna dešavanja na Fehmija ostavila su dubok trag i donijela pomračenje u njegovom životu. Ubio se pucnjem iz pištolja 2010. godine u 74. godini.

– Sklon sam mislima da nisam još okrenuo tu stranicu života koja sudi i presuđuje. Svjestan sam, ipak, da se svakodnevno okreću stranice života i da samo od nas ovisi kojoj ćemo dati na vrijednosti – napisao je mnogo prije Fehmiu.

Najveći simbol Brankine i Bekimove ljubavi su njihova dva sina, mlađi Hedon i stariji Uliks, koji i sam gradi uspješnu glumačku karijeru.

– Bekim je bio i ostaje moja ljubav, a ja sam i dalje zaljubljena u ono što je bilo i kako je bilo – kazala je Branka prije dvije godine u intervjuu za “Avaz”.

Lepa Brena i Slobodan Živojinović

Njihova ljubavna priča počela je 1986., a oboje su rekli da su imali utisak kao da je sudbina bila da se sretnu baš tada. Odmah su znali da su suđeni jedno drugom.

Kada su se upoznali, Lepa Brena i Boba Živojinović bili su apsolutne zvijezde bivše Jugoslavije. Međutim, ogromna popularnost nikada nije utjecala na njihovu ljubav. Niti jednom u više od 30 godina za njih se nisu vezali skandali privatne prirode.

I danas oboje ističu da im nema ništa važnije od njih samih, ljubavi i porodice koju su stvorili.

Iako je iza sebe imao brak, Boba je u tom periodu važio za jednog od najpoželjnijih muškaraca na ovim prostorima. Kako ga je Brena opisala, osvojio je svojim muževnim izgledom, mišića i očima koje su odavale djetinju naivnost.

Lepa Brena bila je megazvijezda i senzacija kakva još do tadanije viđena na estradnoj sceni bivše Jugoslavije. Nedodirljiva, sve dok je njen tadašnji menadžer Raka Đokić nije upoznao s Živojinovićem nakon premijere prvog dijela filma “Hajde da se volimo”.

Ostalo je historija. Uspješno su prebrodili teške 90-te godine, otmicu sina Stefana, paljenje studija… A na Brenin 50. rođendan koji je proslavila prije nekoliko dana fotografirali su se sretni i zaljubljeni skoro isto kao i prvog dana.

Silvana i Radmilo Armenulić

Ljubav između Silvane i Radmila Armenulića bila je jedna od najkraćih, ali i jedna od najburnijih.

Zaista, priča dostojna holivudskih filmova. Teško djetinjstvo, još teže odrastanje, veliko prijateljstvo, još veći uspjesi, princ i, nažalost, tragičan kraj.

Silvana, pravog imena Zilha Bajraktarević, bila je jedno od desetero djece. Rođena je u Doboju u siromašnoj obitelji. Tragediju je upoznala mlada, kada je doživjela smrt jednog od braće. Muzika je za nju bila izlaz iz svega i ulazak u sasvim drugi svijet. Već sa 16 godina počela je pjevati po sarajevskim kafanama unatoč protivljenju roditelja. Ime Silvana je izabrala po uzoru na italijansku glumicu Mangano. Upravo u kafani je pronašla ljubav svog života.

– Trebalo je izdržati neugodne trenutke i poniženja. Ko nije bio među pijancima, ne zna koliko je to strašno – govorila je Silvana.

Pažnju joj je privukao mirni gospodin koji je uvijek pio samo sok od maline. Bio je to teniser Radmilo Armenulić, čije će prezime Silvana uzeti nakon vjenčanja 1961. godine.

Mnogi su njihov spoj protumačili kao jugoslavensku verziju Pepeljuge. Profesionalni igrač aristokratskog bijelog sporta i kafanske pjevačice iz Bosne… A njih dvoje su jedno drugom pružali bezuvjetnu podršku u različitim karijerama.

No, ta bajka nije imala sretan kraj. U oktobru 1976. godine Silvana je, zajedno sa još dvije osobe poginula u saobraćajnoj nesreći dok se vraća s nastupa. Kažu kako je na mjestu nesreće pronađena i slomljena violina.

Iako je ova priča trajala samo 15 godina, ostala je upisana kao jedna od najdirljivijih koje je Jugoslavija upoznala.

Radmilo je, nakon završetka sportske karijere, postao uspješan trener i oženio se glumicom Mirom Peić. Ali i danas redovno obilazi Silvanin grob i prisjeća se njihovih zajedničkih trenutaka.

Gabi Novak i Arsen Dedić

Na spomen njihovog imena, ljudi dobiju potrebu da ustanu i naklone se. Izvanredne muzičke karijere ostvarili su. Ali, njihova ljubav je ono što se teško nalazi.

O njihovoj ljubavi moglo bi se napisati niz tekstova iz različitih uglova. A svi vode ka jednom zaključku – Arsen i Gabi izabrali su sreću i ljubav.

Odlučili su napustiti svoje tadašnju bračne partnere i napisati svoju zajedničku bajku. O pjesmama koje su posvećivali jedno drugome, o teškim trenucima koje su zajedno proživjeli, o onim sretnim koje su stvorili.

– Imala je ona i svoj život prije mene, imao sam i ja svoj, no jednog sam dana shvatio da mi je suđena, da ne bih mogao dalje bez nje, a to je shvatila i ona – opisivao je Dedić početak ljubavi s Gabi.

Antologijska, koja je trajala četiri desetljeća. Inspirirali su brojne generacije, a tek jedno drugo koliko su inspirirali.

Muzika ih je i spojila, i to dok je Arsen bio estradni umjetnik na početku, a Gabi imala već izgrađenu karijeru. Upotpunila je sa radom sa čuvenim Luisom Armstrongom (Louis). Prije zajedničke karijere saznalo se za njihovu ljubav.

Čuveni par je prije svog susreta davne 1958. godine imao naizgled izgrađene i sretne živote sa svojim partnerima. Oboje su u to vrijeme bili u braku, ali pri prvom susretu već je bilo jasno da će se njihove priče nepovratno ispreplesti.

Tako je i bilo. Započeli su zajednički život.

Ostalo je historija. Par se upustio u zajedničku borbu sa životom, privatno i poslovno. Nisu ih zaobišli problemi, gubici, razne poteškoće, ali su ostali zajedno zahvaljujući bezuvjetnoj podršci i ljubavi, koje su dijelili.

Gubitak prvog djeteta, požar u kući… sve loše što im se dešavalo, bilo je podnošljivo i rješivo, jer su imali jedno drugo.

Gabi je govorila kako će ga štititi svom snagom do kraja, bez obzira na nedaće koje im se nađu na putu. Tako je i bilo. Ostala je uz Arsena do njegove smrti. Arsen je govorio kako se takva ljubav planirati ne može, niti su oni na tome radili. Ljubav im se jednostavno dogodila.

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Nisu prvi ni posljednji glumački par koji je, osim poslovne, ostvario i emotivnu vezu.

Ali Milena i Gagi… Kažu da su zajedno svijet mogli osvojiti. Ostat će upamćeni po mnogim ulogama, ali možda najviše po onoj ljubavnoj, ulozi supružnika u braku koji je trajao duže od četiri desetljeća.

Romansa je započela turbulentne 1969. godine, kada su se upoznali na snimanju filma “Horoskop”. Milena je već tada bila zvijezda jugoslavenske kinematografije, i ljepotica za kojom su uzdisali mnogi. Dragan je bio mladi frajer s beogradskih ulica, koji je tražio svoje mjesto na velikom platnu.

– Kada sam joj prišao, imao sam dojam da je to moja stara školska prijateljica koju nisam dugo vidio ili neka djevojka koju poznajem cijeli život. Upravo u tome su njena prava vrijednost i veličina – pričao je Gagi o njihovom upoznavanju.

Nije trebalo dugo da njihovo poznanstvo preraste u ljubav, ljubav u brak, a brak u verziju onog fenomena poznatog nam iz filmova “American Sweethearts”. Njihov je brak, baš kao i njihova ljubav, započeo na filmskom setu.

– Tokom snimanja jednog filma zamolili smo redatelja za pauzu. Mi i naša kuma Seka Sablić pauzu smo iskoristili za odlazak u općinu i vjenčanje. Nakon vjenčanja samo se vratili na snimanje i nastavili – pričala je Milena.

Njihove riječi koje su imali jedno za drugo, danas se citiraju kao dokazi ljubavi.