Narodni heroj – IVO GLUHAK iz Zlatara ( Hrvatska )

Ivo Gluhak  rođen je 1922. godine u Konjščini, kod Zlatara. Kao dječak preselio se u Zagreb da uči trgovački zanat. Tu je došao u doticaj s naprednim omladincima, među kojima je ubrzo zapažen svojim interesovanjem za politička zbivanja i za klasni radnički pokret. Kao provereni aktivista, Ivo Gluhak je 1939. godine primljen u Savez komunističke omladine Jugoslavije. Uoči rata, bio je jedan od najaktivnijih radničkih omladinaca-komunista, koji je oko sebe, kroz različite oblike delovanja, okupljao sve antifašističke elemente u redovima mladih.

Ivo Gluhak
Ivo Gluhak

Poslije okupacije Jugoslavije, kao član zagrebačkog Mjesnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije, Gluhak je bio jedan od organizatora borbenih omladinskih grupa u Zagrebu. Zajedno s Antom Milkovićem i Rudolfom Kroflinom, učestvovao je u diverziji na pruzi Zagreb-Sisak. Iako je, zbog premale količine eksploziva, oštećeno tek nekoliko vagona, ta je akcija imala veliki odjek i bila moralni podstrek za niz mnogo uspješnijih poduhvata.

15. jula 1941. godine, Ivo Gluhak je sam zapalio ustaško skladište sjena u Kustošiji. Bio je i jedan od članova grupe zagrebačkih skojevaca koji su, 4. avgusta 1941. godine, pod vođstvom Slavka Komara, izvršili napad iz Botaničkog vrta na pripravnike Pavelićevog „Tjelesnog zdruga“. Tada je bilo ranjeno 28 ustaša. Akcija je izazvala paniku u ustaškim i njemačkim redovima, i zbog nje je uhapšeno i ubijeno oko 700 ljudi.

Sledećeg dana, 5. avgusta, uhapšen je i Ivo Gluhak. Osuđen je na smrt, ali pošto nije ništa priznao, kazna mu je, kao malodobniku, zamenjena na dve godine robije. U vrijeme izdržavanja kazne, Ivo Gluhak je stekao poverenje upravnika zatvora, koji ga je puštao u grad bez policijske pratnje. Tako je uspeo da stupi u vezu sa svojim starijim bratom Vladom, koji je tada bio jedan od partijskih rukovodilaca u Zagrebu, i da se uz njegovu pomoć prebaci na oslobođenu teritoriju, na Kordun.

Poginuo je u prvim borbenim redovima, u sukobu s nadmoćnijim neprijateljskim snagama, u oktobru 1941. godine.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine, Ivo Gluhak proglašen je za narodnog heroja

Yu nostalgija