Nije Bosna bila ‘Jugoslavija u malom’ već je ‘Jugoslavija bila Bosna u velikom’

Novinar Zija Dizdarević smatra da aktuelni događaji, u kojima građani Bosne i Hercegovine, javnim izražavanjem nezadovoljstva teže uspostavi kontrole nad političkim partijama kojima su poklonile glas na izborima, daje zračak nade u BiH

Zija Dizdarević
Zija Dizdarević

– To nije događanje naroda već događanje građana – rekao je Zija Dizdarević danas u Sarajevu kao uvodničar o temi “Urušavanje državnog identiteta i društveni aktivizam”  na redovnoj nedjeljnoj sesiji asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

On smatra da djelovanje niti jedne političke partije na vlasti u Bosni i Hercegovini  nije rezultiralo dokazanim angažmanom  za uspostavu bosanskohercegovačke politike.

Neophodno je buđenje društvenog aktivizma, zaključuje Zija Dizdarević, koji ne vjeruje da će naredni izbori u našoj zemlji donijeti promjene bez angažmana višeslojne političke snage.

Za Dejtonski ustav kaže da je nepravedan, nefunkcionalan i da potpiruje mržnju, a simptomatično mu je što u međunarodnoj zajednici nema zaključaka da je za BiH potrebna nova konferencija uprkos tome što se iz redovnih šestomjesečnih izvještaja visokih predstavnika sasvim jasno vidi da dejtonsko ustrojstvo ne daje rezultate i što se potpuno jasno naznačava ko su glavni politički krivci za negiranje države.

Vlast Republike Srpske bazirana je od rata naovamo na negaciji Bosne i Hercegovine, kaže Dizdarević i naglašava da nipošto ne želi staviti znak jednakosti između  bosanskohercegovačkih Srba i protagonista te politike.

Zija Dizdarević smatra da je tzv. “aprilski paket” u BiH obavezno trebalo prihvatiti “iako nije bio savršen” jer je predviđao bh. vladu, uvođenje odluka visokog predstavnika u zakonodavstvo i, možda najvažnije, sazrijevanje društvenih uslova koji bi rezultirali promjenom stanja.

Nakon odbijanja paketa, počeo je strmoglav za BiH koji traje već osam godina, mišljenje je Zije Dizdarevića.

Potpuno je neprihvatljivo što su entitetske ingerencije i dalje iznad državnih jer  predstavnici jednog entiteta mogu stopirati većinske odluke Predsjedništva i drugih članova u Parlamentu, što znači da nekolicina ljudi vlada sudbinom svih drugih građana BiH.

– To bi bilo kao da Parlament Alabame, na primjer, stopira Obamibne odluke, što je nezamislivo iako je Amerika zajednica sjedinjenih država, a Bosna i Hercegovina entiteta – uporedio je Dizdarević.

Opasne teze iz RS-a o tome kako se za Bosnu i Hercegovinu “govorilo da je Jugoslavija u malom a Jugoslavija se raspala”, Zija Dizdarević zamjenjuje tvrdnjom:

– Nije Bosna i Hercegovina bila ‘Jugoslavija u malom’ već je ‘Jugoslavija bila BiH u velikom’.

(FENA/dg)