Nije problem obnova spomenika, već njegova zaštita od vandala

Antifašističke organizacije kažu da žele obnoviti spomenik “Pesnica” na Makljenu i da novac nije problem, već politika i podijeljene nadležnosti.

Iz općine Prozor-Rama, na čijem se području spomenik nalazi, podržavaju ideju obnove i spremni su pomoći koliko su u mogućnosti, ali ističu da spomenik nije u nadležnosti općine.

Makljen
Makljen

Nije problem obnova spomenika, već njegova zaštita od vandala | Yu NoStAlGiJaNacionalni spomenik 

Spomenik na Makljenu, između Prozora i Gornjeg Vakufa, izgrađen je 1978. godine. Dvije decenije “Pesnica” podignuta u čast čuvene Bitke na Neretvi bila je simbol antifašizma i narodno-oslobodilačke borbe. Proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Spomenik je miniran je 2000. godine i za taj čin niko nije odgovarao. Danas ruševine leže naokolo kao ruglo.

Predsjednik SABNOR-a Sead Đulić izjavio je za portal Radiosarajevo.ba kako prikupljaju građu. Žele, dodaje, da se u dogledno vrijeme ovaj spomenik obnovi “ali kao i svi drugi spomenici te vrste koji se nalaze na teritoriji gdje vlada HDZ BiH moramo biti oprezni jer je najprije potrebno obezbijediti čuvanje spomenika, pa ga tek onda obnavljati”.

“Imamo primjer Mostara. Kad god se obnovi, ako nije oružano čuvanje, to se uništi vrlo brzo”, kazao je za portal Radiosarajevo.ba Đulić.

Kada je u pitanju novac, predsjednik SABNOR-a ističe da postoji ideja da se uskoro svi savezi bivše Jugoslavije udruže da se spomenici, koji su zajedničko naslijeđe, obnove.

“Nikad novac nije problem. Problem je politička volja i stanje u toj lokalnoj zajednici i državi. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nema ingerencije u smislu čuvanja spomenika i njihovog i finansiranja. Oni proglase nacionalni spomenik i obrazlože zašto , a Zakon o nacionalnim spomenicima je odredio ko treba da brine. Nadležnosti su podijeljenje između lokalne zajednice, kantonalne, odnosno federalne vlasti, a u entitetu RS – republičke vlasti”, pojašnjava Đulić za naš portal.

Bruka je

Naglašava da je sramota da spomenik tako dugo bude u stanju kakvom jeste “jer je spomenik na Makljenu miniran poslije rata i to nije 1996. ili 1997. nego 2000 i neke”.

“To je prva sramota i niko nikad nije sankcionisan zbog toga niti se organi gonjenja bave tim, niti to nekoga zanima. To govori kakva je politička volja i kakvo mi društvo živimo u Bosni i Hercegovini”, priča Đulić za portal Radiosarajevo.ba te dodaje da bi obnova spomenika na Makljenu trajala “dvije do tri godine”.

Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor- Rama kazao je za portal Radiosarajevo.ba da Općina “nema nikakve ingerencije nad tim”.

“Neka nam se obrate udruženja dopisom, mi ćemo im rado pomoći da se spomenik sanira. Česti šetam tim dijelom i zaista jeste sramota i jeste ruglo. Bruka je šta se radilo s tim spomenikom. ‘Preživio’ je rat, niko ga nije dirnuo, ali jeste poslije rata. Gluposti se dešavaju”, kazao nam je načelnik.