Home YU KALENDAR Obavljen je prvi promotivni let domaće aviokompanije Aeroput – 15.02.1928.-YU KALENDAR

Obavljen je prvi promotivni let domaće aviokompanije Aeroput – 15.02.1928.-YU KALENDAR

9
0
Potez29
Potez29

Obavljen je prvi promotivni let domaće kompanije Aeroput – 15.02.1928.-YU KALENDAR

Na današnji dan

15. februara 1928. godine

Obavljen je prvi promotivni let domaće aviokompanije Aeropu

Obavljen je prvi promotivni let domaće kompanije Aeroput na liniji Beograd–Zagreb, osnovane prethodne godine u Beogradu.

Potez29
Potez29

Avion tipa Potez 29/2, registarskih oznaka X-SECD, pod nazivom Beograd, poleteo je sa Vazdušnog pristaništa Beograd, kod Zemuna, oko 9 časova ujutru.

Piloti su bili direktor Aeroputa Tadija Sondermajer i Vladimir Striževski, dok su prvih pet putnika bili novinari i foto-reporteri iz beogradskih redakcija. Nakon dva sata leta po tmurnom vremenu i niskoj oblačnosti iznad reke Save koja je pilotima bila glavni orijentir primećeni su tornjevi zagrebačke katedrale.

Avion je sleteo na aerodrom Borongaj u 11 časova i 25 minuta, a istog dana u popodnevnim časovima grupa zagrebačkih novinara doletela je u Beograd.

Ovim letom je promovisana prva buduća redovna linija domaćeg vazdušnog saobraćaja, na kojoj su avioni Aeroputa tokom prve godine leteli svakog dana, osim nedelje, sve do novembra, kada je, zbog zimskih uslova, aviosaobraćaj prekinut.

Interesantno je da je i pored visoke cene karte i straha putnika od letenja, odziv bio veliki, te je popunjenost bila oko osamdeset procenata.

Yu nostalgija

Obavljen je prvi promotivni let domaće kompanije Aeroput – 15.02.1928.-YU KALENDAR