Odigrana je prva zvanična fudbalska utakmica između Partizana i Crvene zvezde – 05.01.1947. – YU KALENDAR

Na današnji dan

5. januara 1947. godine

Odigrana je prva zvanična fudbalska utakmica između Partizana i Crvene zvezde

U okviru trinaestog kola Prve savezne lige u sezoni 1946/47, odigrana je prva zvanična fudbalska utakmica između Partizana i Crvene zvezde.

Domaćin je u tom trenutku bio prvoplasirani klub na tabeli sa pobedama u svim prethodnim mečevima, dok su „crveno-beli” bili četvrti. Ipak, pred oko četiri hiljade gledalaca na temperaturi od -19 stepeni, Crvena zvezda je iznenadila favorizovani Partizan, nanevši im, ispostaviće se kasnije, jedini poraz te sezone u prvenstvu.

Derbi 1947-jpg
Derbi 1947-jpg

Bilo je 4:3 za goste i već je na tom prvom takmičarskom „derbiju” viđeno mnogo toga što jedna zanimljiva fudbalska utakmica može da pruži. Zvezda je u 54. minutu vodila sa 3:0, te potom i sa 4:1 u 77, ali je Partizan uspeo da do 85. minuta stigne do 4:3 i tako poslednjih pet minuta susreta učini napetim, neprestano napadajući na gol protivnika koji se branio sa igračem manje, jer je Spajić dobio prvi crveni karton u istoriji ovih mečeva.

Gledaoci su takođe videli i prvi het-trik koji je postigao Jezerkić, te i prvi autogol čiji je strelac bio Đajić, koji je zatim uspeo da postigne i gol protivniku i tako se iskupi za grešku, te ujedno donese i pobedu Crvenoj zvezdi.

Igrači koji su toga dana nastupili za Partizan, predvođeni trenerom Špicem, bili su Glazer, Brozović, Popesku, Čajkovski, Đurđević, Simonovski, Mihajlović, Palfi, Bobek, Rupnik i Šereš, dok je trener Glišović za Crvenu zvezdu izveo Lovrića, Stankovića, Petrovića, Đajića, Spajića, Kašanina, Tomaševića, Mitića, Jezerkića, Aranđelovića i Šećerova.

Na kraju još treba spomenuti da su se ovi klubovi prvi put u istoriji susreli aprila prethodne, 1946. godine u prijateljskom meču koji je Partizan dobio sa 2:0.

Yu nostalgija

Odigrana je prva zvanična fudbalska utakmica između Partizana i Crvene zvezde – 05.01.1947. – YU KALENDAR