Petar Jovićević – Narodni heroj iz Cetinja ( Crna Gora )

Narodni heroj Petar Jovićević (Rijeka Crnojevića, kod Cetinja, 1913 — Pljevlja, 1. decembar 1941), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Rođen je 1913. godine u selu Rijeka Crnojevića, kod Cetinja, u svešteničkoj porodici. Četiri razreda osnovne škole završio je u rodnom mestu, a malu maturu položio u cetinjskoj gimnaziji. Zbog svojih marksističkih uverenja bio je izbačen iz gimnazije, nakon čega se bavio zemljoradnjom.

Petar Jovićević

Član Saveza komunističke omladine Jugoslavije postao je 1936, a član Komunističke partije Jugoslavije 1940. godine.

U Aprilskom ratu je bio dodeljen jedinici Zetske divizije pri prodoru u Albaniju. Nakon kapitulacije jugoslovenske kraljevske vojske, vratio se u rodni kraj.

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe je od 1941. godine. Tokom Trinaestojulskog ustanka učestvovao je u borbi za oslobođenje Rijeke Crnojevića.

Petar Jovićević poginuo je prilikom proboja Lovćenskog bataljona iz obuča tokom bitke za Pljevlja 1. decembra 1941. godine.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.