Misteriozna smrt Mirjane i Maje Mijatović godinama intrigira javnost.

Sestre Mijatović rođene su u veoma bogatoj porodici, te ne čudi što su dobile nadimak „Sestre sa Dedinja“.

Porok odveo u smrt princeze sa Dedinja: Bile su ćerke predsednika Jugoslavije i pastorke slavne glumiceMira i Maja

Njihov otac bio je Cvijetin Mijatović, drugi predsedniki Predsedništva SFRJ posle Tita, a majka Sibina je bila glumica. Preminula je u 40. godini, nakon saobraćajne nesreće.

Mira je 1981. godine sa Bojanom Pečarom osnovala bend „VIA Talas“, sa kojim je 1983. godine snimila album „Perfektan dan za banana ribe“, a najpoznatija pesma sa albuma bila je numera „Sama“ koja je se našla i u filmu „Šećerna vodica“.

„Svirali smo u podrumu Mirine vile, a tačno iznad bila je kancelarija njenog oca. Jednom je došao do nas i rekao nam ‘Deco, izvinjavam se što prekidam, ali možete li samo malo stati, jer imam gore Brežnjeva na vezi. Meni je žao što vas prekidam, ali nemojte barem tim činelama udarati, to mi smeta, po bubnjevima možete, to mi ne smeta’. Mi smo malo pričekali pa nastavili da sviramo“, ispričao je Miško Plavi.

Interesantno je da je  „VIA talas“ bila predgrupa na prvom koncertu legendarnih „Idola“. Ipak, grupa nije dugo opstala, a Mira je nastavila buntovnički život.

Po gradu su počele da se šire priče o načinu života Mijatovićevih, ali s obzirom na funkciju njihovog oca malo ko se usuđivao javno da to objavi.

Cvijetin se nekoliko godina nakon smrti prve supruge oženio još jednom glumicom, Mirom Stupicom. Ono što je zanimljivo jeste da su iste godine ostali udovci, reditelj Bojan Stupica je takođe preminuo 1970. godine.

Na njihovim zabavama, osim članova EKV-a, našle su se i Bebi Dol, Dušan Gerić Gera, sestre Udovički, Sonja Savić, Krle iz „Idola“…

„Organizovale su zabave dok ih je čuvala policija. Možete zamisliti kakve su to zabave bile, na koje su dolazile sve gradske face“, ispričao je godinama kasnije njihov prijatelj i muzičar Milivoje Petrović – Miško Plavi.

S druge strane mlađa Maja bila je temperamentnija. Okušala se i kao glumica u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a svojevremeno je vodila emisiju „Nedeljno popodne“ na TV Sarajevo.

„Maju su poslali u Sarajevo jer su smatrali da bi tamo imala veću prohodnost i da će je više štititi. Da je zaštite od lošeg društva, a to ‘loše društvo’ je već bilo otišlo. Uvek me je kopkao taj raspad države, i kako su iz Jugoslavije uhvatili najbolju decu 80-ih godina. Mislim da je to planski urađeno i niko me neće ubediti da nije. Maja je bila mnogo zgodna, ali lomna. Možda zbog odsustva majke. U nekim godinama su vam mnogo važni roditelji. Njima je majka poginula, a otac bio u velikim obavezama. Ako nemate roditelje u tinejdžerskim godinama, ako tada ne razgovarate često sa roditeljima, imate traume za ceo život. To je ta cena plaćanja. Kad nema roditelja, ima bande. Ima zaštitnika koji nisu zaštitnici“, objašnjava Peca Popović.

Obe sestre preminule su 1991. godine. Prva je umrla Mira, a samo nekoliko meseci kasnije i Maja.

„One su bile radoznale gradske devojke koje su živele 26 sati dnevno. To je bio problem. Kad je bila bolesna, Mira je izbegavala da se javlja jer ju je bilo sramota. Ne smem da pomislim kako izgleda taj prelaz od devojke oko koje se vrti ceo svet do devojke koje svi izbegavaju. Strašna je pomisao da je uvek morala da ima određenu količinu novca kod sebe da bi kupila drogu. Mislim da ju je pre Maja navukla nego obratno. Maja je bila radoznalija, drčnija. Taj segment su krile od mene jer ih je bilo sramota. Bile su lepo vaspitane i bilo ih je sramota da im vidite slabost. Pobegle su od nas da ne bismo videli kako se urušavaju. Kad je Mira umrla niko nije znao. Saznali smo kasnije, a mnogo kasnije smo saznali da je umrla i Maja. To je bila državna bruka. Da dozvoliš da umru obe ćerke predsednika države“, rekao je jednom prilikom Popović.

Zvanično umrle su zbog prekomerne doze heroina.

Samo dve godine nakon smrti ćerka preminuo je i Cvijetin Mijatović, a sahranjeni su na Novom groblju u Beogradu.

U beogradskim muzičkim krugovima dugo se pričalo da su mnogi detalji Mirinog života prikrivani od javnosti, prećutkivani, a njenih fotografija na internetu gotovo da i nema.