Prije 33 godine Jugoslavija je prvi i jedini put pobijedila na Eurosongu

Godine 1989. svijet je bio znatno drugačiji, pa tako i prostori Zapadnog Balkana. Mnogi tu godinu pamte po padu Berlinskog zida, a neki i po prvoj i jedinoj pobjedi tadašnje Jugoslavije na Eurosongu.

Jugoslavija Je Prvi

Dakle, prije tačno 33 godine,Jugoslavija se našla u fokusu svjetske javnosti zbog krajnje neočekivanog ishoda još tada veoma uglednog takmičenja za pjesmu Evrope održanog u Lozani u Švicarskoj.

Pobjedu za Jugoslaviju tada je odnijela grupa Riva, koju su činili Emilija Kokić, Dalibor Musap, Nenad Nakić, Zvonimir Zrilić i Boško Colić, pjesmom “Rock Me”. Nagradu im je uručila Celine Dion, koja je pobijedila na Eurosongu godinu ranije.

Tekst pjesme “Rock Me” napisao je Stevo Cvikić, muziku Rajko Dujmić, a pjesmu je Emilija Kokić izvodila na hrvatskom jeziku.

S obzirom na to da su predstavnici Jugoslavije bili iz Hrvatske, Eurosong je naredne godine održan u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, iako je postojao apel da se ovo popularno takmičenje održi u Zadru, mjestu gdje je Riva i osnovana.

Tog dana na Eurosongu je svijetu predstavljen jugoslavenski rock, a to je svakako bila odlična prilika za popularizaciju grupe Riva, koja je debitirala na festivalu Zagrebfest 1988. pjesmom “Zadnja suza”, čiji je tekst napisala Emilija Kokić.

Jugoslavija se na Eurosongu takmičila 27 puta, a bila je jedina socijalistička država koja je učestvovala u tom takmičenju. Tokom godina, Jugoslaviju su predstavljali izvođači iz pet od ukupno šest republika koje su je činile.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, za vrijeme Jugoslavije naša država je imala četiri predstavnika.

Godine 1964. nastupio je Sabahudin Kurt pjesmom “Život je sklopio krug”, 1973. Zdravko Čolić pjesmom “Gori vatra”, 1976. Ambasadori pjesmom “Ne mogu skriti svoju bol” i 1981. Seid Memić Vajta pjesmom “Lejla”.

Makedonija nije imala svog predstavnika u tom periodu.