Protest antifašista u Sarajevu: Braniti principe slobode, jednakosti i prava svih

Mirni prosvjed u Sarajevu 16. svibnja 2020. godine, na dan održavanja mise za Bleiburg u sarajevskoj Katedrali

Nedavno obilježavanje Bleiburga i Križnog puta je još jedna od niza desničarskih manifestacija kojoj nije cilj odavanje pijeteta stradalim „nevinim žrtvama“, nego prizivanje aveti prošlosti s nakanom pokušaja afirmacije ustašluka i izdajničke NDH i po tko zna koji put blaćenja partizana i herojske i pobjedničke NOB-e.Protest antifašista u Sarajevu: Braniti principe slobode, jednakosti i prava svih | Yu NoStAlGiJa

To je uvijek isto – novi pokušaj, da se pobjeda antifašističke koalicije i u njoj partizanskih boraca NOV-e nad zlom nacifašizma, propast, bježanje i poraz sramotne NDH, i ovaj put poslije 75 godina, pokušava pretvoriti u pobjedu. Malo sutra – to povijest nikada neće dozvoliti.

Kako je stjecajem okolnosti ovogodišnje obilježavanje Bleiburga i Križnog puta bilo organizirano na nekoliko lokacija, određeno je da u sarajevskoj Katedrali misu predvodi kardinal Vinko Puljić. Ta neodgovorna igra s poviješću izazvala je brojna negodovanja u multietničkom Sarajevu. Svoj prilog dali su i mladi iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Novo Sarajevo, koji su prošle godine posjetili Udrugu antifašista Dubrovnik.

Uz sudjelovanje u mirnom prosvjedu na dan održavanja mise u Sarajevu 16. svibnja ove godine, nekoliko dana prije pismom su se obratili kardinalu Vinku Puljiću, kojeg prenosimo u cijelosti:

Uzoriti,

ovo obraćanje je naša reakcija i osuda  najavljene Mise za 16.05.2020.godine u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Obraćanje počinjemo vašom izjavom  iz 2017. godine koju ste dali za Deutsche Welle:

” Ljudski sudovi moraju postojati, ali treba otvoreno reći da je sve ljudsko relativno. Mnogo je tu politike bilo, a ne traženja pravde i istine. Čim nema istine i pravde, onda se rađa nepovjerenje i gore.”

Pravda – Istina

Istina su činjenice. Činjenice su fakti, fakti su: pobjede nad fašizmom koji se obilježava 9.maja u Svijetu, na datum kada  Njemačka potpisuje kapitulaciju;

fakti su: 9.091 građanin Sarajeva koje su fašisti ubili, dok je u borbama sa okupatorima i kvislinzima poginulo još 2.057 boraca i 755 članova gradskog pokreta otpora;

fakti su:  55 obješenih Sarajlija, u noći sa 27. na 28. mart 1945. godine, žrtve zloglasnog Maksa Luburića;

fakti su: fašistički logori i ubijeni Jevreji;

fakti su: i preživjeli Jevreji. U BiH je tokom Drugog svjetskog rata preživjelo 30 posto Jevreja. U Hrvatskoj 3 posto?!?  30 posto preživjelih  je rezultat suživota u okupiranom Sarajevu. Veliki broj sarajevskih Jevreja je preživio zahvaljujući ostalim stanovnicima glavnog grada BiH koji su im nesebično pružali pomoć, sakrivali ih i činili sve kako bi ih zaštitili od neprijatelja, fašista i njihovih sluga.

Nepovjerenje – Gore!

Ove godine obilježavamo 75-tu godišnjicu pobjede nad mračnim umovima fašizma, umovima sotonskih rabota, kojima vi u ovome Gradu želite držati misu 16.maja koju najavljujete dan uoči Dana pobjede nad fašizmom. Zašto?

Prihvatamo da je najveće zlo da čovjek ubije čovjeka i bude žrtva. Ali ne prihvatamo izjednačavanje ŽRTVE i ZLOČINCA.

Vidjeti i čuti svećenika koji u crkvi pjeva čuvenu partizansku pjesmu “O bella ciao” čini se gotovo nezamislivim, ali dogodilo se to u jednoj crkvi u Italiji, u Genovi, pjevao ju je,  svećenik praćen horom oduševljenih vjernika koji su došli na misu.

Ovakav događaj u Crkvi kod nas, bio bi ravan skandalu!  Zašto? Odgovor vi znate.

Kome treba, 75.godina poslije,  da izjednačava ŽRTVU i ZLOČINCA?  Kome treba najavljena MISA?

Ovakav pristup čini nepovjerenje i gore!

Ovaj Grad to ne zaslužuje. Grad koji se fašizmu odupro dva puta ’41 do’ 45 i ’92 do’ 95.

Ne prihvatamo izjednačavanju ŽRTVE i ZLOČINCA!

Prihvatimo  suočavajući  sa prošlošću!

Gradimo budućnost. Gradimo život – pišu u obraćanju kardinalu Vinku Puljiću mladi iz Škole antifašista Udruženja antifašista i boraca NOR-a Novo Sarajevo.

Svaka čast mladim sarajevskim antifašistima!