fbpx
Home Vijesti i zanimljivosti iz Yugoslavije

RASPRAVA O JUGOSLAVIJI / Kako se živjelo u vrijeme komunizma

78

RASPRAVA O JUGOSLAVIJI / 

Kako se živjelo u vrijeme komunizma

Na srpskom Redditu pokrenula se rasprava oko toga kakav je bio život za vrijeme komunizma. Dok neki tvrde da je u Jugoslaviji bio bolji život, drugi tvrde da je ‘isto sr*nje, drugo pakovanje’

Učenje o komunizmu uz štiva Marxa i Engelsa potaknulo je mladog reditovca na razmišljanje o tome kako je bilo živjeti u doba komunizma u Jugoslaviji.
 

“Moj deda uvijek bi mi pričao kako je tada bilo bolje, i moj otac isto, što se tiče na primjer studenata i školskih organizacija, iako ne znam točno šta se radilo i šta je država radila i šta nije. Što vi kažete? Kako je to bilo u stvarnosti”, pitao se reditovac iz Srbije. Odmah je dobio svakakve odgovore.

RASPRAVA O JUGOSLAVIJI
RASPRAVA O JUGOSLAVIJI

“Je*** ga, daleko od savršenog vremena, ali tad završiš srednju/faks, nađeš siguran posao, poslije par godina uz malo sreće dobiješ kuću/stan. Besplatno sve po pitanju zdravstva (i zubar). Tko je radio u većim firmama ljetovanja u odmaralištima za džabe ili simboličnu cifru, komunalije su bile jezivo male za današnje standarde. Tad je bio luksuz kupiti nove tenisice, ali nasuprot tome noćni zivot (kafana, diskoteke, restorani) su bili mnogo jeftiniji nego danas”, bio je odgovor s najviše lajkova.

“Kako čujem stabilnije je bilo. Bilo je posla, odmori, sve je to država platila. Standard je bio kakav je, skroman ali siguran. E sad, cenzura je bila gora nego danas. Tajna policija je radila gore nego danas. Zamisli situaciju da netko kaže prijatelju “što ne umre ovaj Tito više” I sutradan tog čovjeka nema jer ga je prijatelj prijavio.

Nekad zatvor, nekad metak. Po zasluzi. Otimanje zemlje da ne spominjem. Tako da, stabilnije, sigurnije, ekonomski ne sjajno ali nije ovakva bijeda bila. Drugovi partije živjeli su super, protivnici uhapšeni. Sve što vidiš danas isto je radilo, samo gore, cenzura, ugnjetavanje ako si protiv sistema, kult Vođe, Partije iznad naroda. Zvuči poznato?”, bio je jedan od odgovora.

“Moji su radili na zemlji i imali još posao pored toga. Jedina razlika je tržište i populacija. Ali, živjelo se teško i u oskudici. Moj tata kaže da je danas deset bolje nego osamdesetih kad je on bio srednja škola”, kratko je poručio drugi korisnik.

‘Tko je živio u gradu, bio je na konju’

“Diktatura, cenzura medija, partijsko zapošljavanje. Isto sr*nje, drugo pakovanje. Da imamo more i normalne plaće, ne bi ni primjetili razliku”, kazao je jedan korisnik.

“Moji roditelji i ostala familija koja se sjeća tog doba kaže da je bilo bolje onda. U kući moga dede majčinog oca, srpskog seljaka, držala se Titova slika, ne ona velika zidna već mala i diskretna što stoji na stolu. A to “bolje onda” se svodi da je SFRJ bila u mnogo čemu ozbiljnija i država je bolje funkcionirala.

I standard nije bio loš. I moje osobno uvjerenje je da je SFRJ jedina država vrijedna spomena u kojoj su Srbi živjeli od 19. stoljeća. Ali opet, od ove državolike tvorevine zvane Srbija gdje parapolicijski odredi šaraju po gradovima ratne zločince, a policija ih čuva nije neki uspjeh biti bolji. Uopće, “jugonostalgija” je fenomen nastao baš zbog regresije svake vrste koja se dogodila u Srbiji zadnjih 30 godina”,bio je jedan od komentara.