Home YU KALENDAR Rođen Zijah Sokolović – 22.12.1950. – YU KALENDAR

Rođen Zijah Sokolović – 22.12.1950. – YU KALENDAR

11
0
Zijah Sokolović
Zijah Sokolović

Rođen Zijah Sokolović – 22.12.1950. – YU KALENDAR

Na danasnji dan

22. decembra 1950. godine

Rođen Zijah Sokolović jugoslavenski glumac i režiser, rođen 22. decembra 1950. u Sarajevu

Zijah Sokolović
Zijah Sokolović

Tekst “Glumac je, glumac je glumac” je preveden na nekoliko jezika i igrao je u dvadeset zemalja svijeta. Pored monodrama, uloga u televizijskim serijama i igranim filmovima Zijah Sokolović nastupa u sarajevskom Kamernom teatru 55 osamdesetih godina prošlog vijeka.Sokolović živi, glumi i režira u Austriji i Sloveniji.

Direktor je dječijeg pozorišta Theaterland u Salzburgu, profesor na katedri za glumu Bruckner Konservatoriuma u Linzu, umjetnički direktor pozorišnog festivala Dežela gledališća u Ljubljani i umjetnički vođa projekta Dramatično društvo.

Za njega bi se moglo reći da je čovjek bez adrese. Sarajevski glumac, dramski pisac i redatelj i profesor glume, iako od 90-ih živi u Beču već niz godina u zemljama regije ostvaruje zapažene kazališne i filmske projekte zbog čega su putovanja sastavni dio njegova života. Autor je jedne od najdugovječnijih monodrama “Glumac… je glumac… je glumac” koju izvodi već 33 godine, a prati ga reputacija čovjeka bez dlake na jeziku.

Zijah Sokolović vjeruje da je on samo jedan običan čovjek koji nastavlja tajnu glume kojom su se bavili milijuni ljudi prije njega. Godinama je, iz predstave u predstavu, gradio istinsku obavezu prema tim dragim ljudima da tajnu o glumačkom pozivu prenosi dalje kroz vrijeme i prostor. Igrao je predstave i tužan i bolestan i umoran i odmoran i gladan, samo da dobije odgovor na pitanje čime se on to bavi. Daske koje život znače za njega su još jedino mjesto gdje iluzija ne može propasti.

Yu nostalgija

Rođen Zijah Sokolović – 22.12.1950. – YU KALENDAR