Rođena Monika Seleš – 02.12.1973.-YU KALENDAR

02. decembra 1973. godine

Rođena Monika Seleš najbolja jugoslovenska teniserka ( Novi Sad, SFR Jugoslavija 2. decembra 1973. godine.)

Sa samo sedamnaest godina, Monika Seleš je postignutim rezultatima uspela da iza sebe ostavi mnoge iskusnije teniserke i da ostvari uspeh o kojem svaka teniserka sanja čitavog života, a retko koja uspe i da ga ostvari. Na današnji dan, pre tačno tri decenije, po prvi put našla se na čelu WTA liste.

Monika Seleš
Monika Seleš

Uspon Monike Seleš u svetu tenisa nije bio iznenadan. Naprotiv, još kao devojčica, sa samo šest godina, prvi put je stala na teren i uzela reket u ruke, a tri godine kasnije pobedila je u prvom meču.

Vremenom se ljubav prema tenisu povećavala, a 1988. godine počinje profesionalno da se bavi tenisom.

Naredne godine uspela je da osvoji WTA turnir u Hjustonu i stigla do polufinala Rolan Garosa, gde je izgubila od tada već iskusne nemačke teniserke Štefi Graf.

Tokom prve profesionalne sezone u karijeri, uspela je da se probije do šestog mesta na listi najboljih teniserki sveta.

Uspon do prvog mesta

Iako je 1989. u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske izgubila od Štefi Graf, već 1990. godine pokazala je da je pred njom blistava budućnost.

Ovog puta sa Graf se susrela u finalu Rolan Garosa i u samo dva seta, Seleš je uspela da joj se revanšira za prošlogodišnji poraz i prekine niz Nemice od 10 uzastopnih osvojenih gren slemova.

Ova pobeda i prvi osvojeni gren slem turnir označio je početak „ere“ Monike Seleš, koja i danas važi za najmlađu teniserku koja je ikada osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske, jer je tada imala samo 16 godina.

Pobede su otad za mladu Moniku Seleš postale rutina – u naredne dve godine uspela je da odbrani titulu na Rolan Garosu, osvojila je tri uzastopne titule na Otvorenom prvenstvu Australije od 1991. godine do 1993. i dve titule na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država, 1991. i 1992. godine.

Iako je uspon Monike Seleš počeo nešto ranije, sam vrhunac karijere doživela je od 1991. do 1993. godine, kada je bila neprikosnoveni šampion i lider na listi najboljih teniserki sveta.

Popeti se na vrh u ženskom tenisu pored Štefi Graf koja je tih godina bila u punoj snazi i igrala neke od svojih najboljih mečeva, zasigurno nije bilo lako.

Rođena Monika Seleš - 02.12.1973.-YU KALENDAR | Yu NoStAlGiJa

 

Ali, za Moniku Seleš nije bilo prepreka.

Tog 11. marta 1991. godine i zvanično je objavljeno – Monika Seleš, sa samo 17 godina, uspela je da ostvari san svake teniserke i da zameni veliku Štefi Graf na prvom mestu liste najboljih teniserki na svetu.

Nesreća i iznenadni prekid karijere

Od 1991. do 1993. Monika Seleš je osvojila sedam od osam grend slem turnira na kojima je učestvovala, postigavši rekord od 55 pobeda i samo jednog poraza, a stigla je do finala na 33 od 34 odigrana turnira.

Međutim, sreća je u ovom slučaju bila kratkog daha, te je Seleš 1993. godine, upravo na teniskom terenu, doživela nesreću za koju se smatra da je prekinula jednu od najblistavijih karijera u istoriji tenisa.

Tokom turnira u Hamburgu, na meču protiv Magdalene Malejeve, gledalac Ginter Parhe koji je opsesivno obožavao Štefi Graf, odlučio je da uspešnu seriju Monike Seleš prekine tako što je gađao nožem u leđa i naneo joj ozbiljnu povredu.

Fizički je uspela da se brzo oporavi, ali napad je ostavio psihološke posledice zbog kojih na teren nije mogla da se vrati naredne dve godine. A i kasnije, kada se vratila tenisu, nije uspela da ostvari uspehe koje je nizala pre povrede.

Ipak, i nakon povrede, uspela je da napravi veliki uspeh osvojivši Otvoreno prvenstvo Australije 1996. godine, a dve godine kasnije poražena je u finalu Rolan Garosa.

Penzionisala se 2003. godine, ali daleko je od zaboravljene u svetu tenisa. Monika Seleš danas živi u Americi, ali uspeva da inspiriše mlade teniserke iz čitavog sveta, koje iz njenog primera mogu da vide da je svaki uspeh moguć i da, ukoliko se uloži dovoljno truda, svaki san može da se ispuni.

Yu nostalgija

Rođena Monika Seleš – 02.12.1973.-YU KALENDAR