Narodni heroj – RUDOLF KROFLIN iz Klanjca ( Hrvatska )

Narodni heroj Rudolf Kroflin (Lenjišče, kod Klanjca, 15. april 1916 — Zagreb, 30. septembar 1941), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Rudolf Kroflin rođen je 15. aprila 1916. godine u selu Lenjišče, kod Klanjca. Uoči rata zaposlio se u Zagrebu kao kovački radnik u fabrici „Ventilator“. Tamo se našao u krugu naprednih radnika, koji su se okupljali u Ujedinjenom radničkom sindikalnom savezu Jugoslavije. Ubrzo je zapažen kao sposoban organizator i primljen je u Komunističku partiju Jugoslavije. Organizovao je demonstracije i štrajkove.

Rudolf Kroflin
Rudolf Kroflin

Nakon okupacije Jugoslavije, kao član i zatim sekretar Drugog rejonskog komiteta Komunističke partije Hrvatske u Zagrebu, organizuje omladinske udarne grupe i sam učestvuje u brojnim akcijama. S Antom Milkovićem i braćom Gluhak izveo je diverziju na pruzi Zagreb-Sisak, učestvovao je i u hvatanju policijskog agenta Ljudevita Tiljka, a 14. septembra 1941. godine izvršio je s svojom grupom napad na grupu ustaša u Vrbanićevoj ulici. Tom je prilikom ranjeno dvanaest ustaša, ali je i sam Rudolf Kroflin ranjen i uhvaćen.

Šesnaest dana strahovito je mučen u zagrebačkoj policiji. Nije priznao čak ni svoje ime. Podlegao je mučenju 30. septembra 1941. godine.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 14. decembra 1949. godine, Rudolf Kroflin proglašen je za narodnog heroja.

Yu nostalgija