Sjećanje na Pjevača: Sa mangupima je bio mangup, sa gospodom gospodin

Davorin Popović, muzičar čije je stvaralaštvo ostavilo pečat na mnoge generacije širom bivše Jugoslavije, rođen je na današnji dan 1946. godine. Pimpek i ostali članovi Indexa postali su jedan od najutjecajnijih rock bendova naše zemlje, a uspomena na njih sačuvana je i kroz muzičku nagradu „Davorin“, koja je kasnije preimenovana u nagradu „Indexi“.

Sjećanje na Pjevača
Davorin Popovic- Sjećanje na Pjevača

Davorin Popović je za porodicu i prijatelje uvijek bio Davor, a od milja su ga zvali i Dačo. Ipak, zbog male izrasline kraj lijevog uha, kroz čitav život ga je pratio nadimak Pimpek.

Pimpek je muzičku karijeru započeo u Lutalicama, a Indexima je pristupio 1964. godine. S ovom grupom je objavio dva studijska albuma, 27 singl ploča, te 12 kompilacijskih albuma. Također, kao vokalni solista, objavio je dodatna tri albuma.

Osim muzike, Davorinova velika ljubav bio je i sport. Od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a bio je jedan i od najtalentiranijih košarkaških bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Sportom se prestao baviti 1968. godine.

Godine 1995. predstavljao je našu zemlju na Eurosongu pjesmom 21. vijek, i tom prilikom je zauzeo 19. poziciju. Za svoje zasluge kao vrsni muzičar, dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, a pod njegovim imenom u glavnom bh. gradu održava se i memorijalni turnir za košarkašice.

“Kada je Bijelo dugme bilo veće od đavola u bivšoj Jugoslaviji, Indexi su bili najveći u Sarajevu… Kada je bilo ko istrčao sa sarajevske scene, Plavi orkestar, na primjer, oni su uvijek bili broj jedan. Indexi su – grad.” To su riječi kojima je poznati rock kritičar Petar Popović zaključio svoj dokumentarac o ovoj najvećoj sarajevskoj muzičkoj tvorevini.

“Kada kažete “Sarajevo”, kažete – Indexi. Bijelo dugme je mogao biti najveći bend na svetu, ali se znalo ko je za Sarajevo uvek bio neprikosnoven. Indexi su raskrčili teren, bili inkubator iz koga se sve zavrtelo. Zvao sam ga – Predsednik, jer je Davorin Popović umeo da sa mangupima bude mangup, sa gospodom gospodin; sa svima imao meru.

I bio – iznad svega. Istovremeno, oličavao je ono što je cela naša generacija mislila da je važno: o tome kakav život ćemo imati ne odlučuje novac; odlučuje dobrota, čestitost, ljudskost… Davorin je to znao. Koga je on priznao, taj je u Sarajevu mogao nešto i da postane. Zato je bio Predsednik. Sve najbolje što sam podrazumevao da je Sarajevo i što je volela cela Jugoslavija, to je bio Davorin Popović”, kazao je ranije Muzički kritičar Popović.

Davorin Popović je preminuo 18. juna 2001. godine u Sarajevu od raka gušterače, a on i njegov bend ostali su zapamćeni kao pioniri jugoslavenskog rocka.

Izvor:Radiosarajevo.ba