Spomenik žrtvama racije – Novi Sad (Vojvodina)

Spomenik žrtvama racije u Novom Sadu je podignut 1971. godine i predstavlja znamenito mjesto kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

Spomenik zrtvama racije
Spomenik zrtvama racije

Kompozicija „Porodica“, visoka 4 m, posvećena žrtvama palim u Drugom svjetskom ratu.
1942. godine na području Bačke koja je tada bila pod okupatorom, desilo se masovno pogubljenje Srba, Jevreja i Roma od strane mađarske vlasti.

Ta likvidacija nazvana je Novosadska racija ili Racija u južnoj Bačkoj. Ona je sprovedena od 21. do 23. januara, te se zbog toga još naziva i „januarska racija“. Masovno je streljano preko 1300 ljudi kojima je Dunav grobnica, a tokom racije nestalo je ukupno 4000 Srba, Jevreja i Roma.

Spomenik je rad vajara Jovana Soldatovića i otkriven je 1971. godine. Početkom 1992. spomenik je upotpunjen sa još 78 bronzanih ploča koje je izradio isti vajar. Na četiri ploče (tri sa tekstom na srpskom i jedna na hebrejskom jeziku) ispisane su osnovne informacije o događaju, a na 66 ploča imena ubijenih ličnosti. Između ploča sa tekstovima ritmički su raspoređene ploče ukrašene simbolima Davidove zvjezde (4 ploče), krsta (2) i ocila (1). Ispod spomenika se nalaze ploče sa tekstvima na srpskom, mađarskom, slovačkom i hebrejskom jeziku.