Top deset pjesama o Titu

U svim zemljama bivše Jugoslavije, kao neka vrsta jugonostalgije, ponovo se javlja rivajval pjesama o Josipu Brozu Titu. Svako ko je bio Titov pionir u doba SFRJ, zna većinu ovdje ponuđenih pjesama o voljenom maršalu. Najveće pop i rok zvijezde, pjevale su o Titu, …

… među njima su bili Đorđe Balašević, Oliver Dragojević, Zdravko Čolić, Lepa Brena, Kemal Monteno, Neda Ukraden, “Novi Fosili”, Seid Memić Vajta… Posebno su bile popularne 25. maja, kada je u Beogradu, povodom maršalovog rođendana održavan slet.

Na kompilaciji “Ide Tito” u izdanju PGP RTSa, objavljena su 33 evergin hita o Josipu Brozu. Neki od njih nalaze se na našoj listi deset najboljih pjesama o Titu, piše Blic.

Top deset pjesama o Titu | Yu NoStAlGiJa

1) Druže Tito mi ti se kunemo

Tekst je napisala pjesnikinja Mira Alečković, a muziku Đorđe Novković, otac Borisa Novkovića. Ključni stihovi “Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo”.

2) Drugarice posadimo cvijeće

Pjesmu grupe “Kamen na kamen” otpjevala je Neda Ukraden. Ključni stih “Drugarice posadimo cvijeće, kuda vojska druga Tita kreće”.

3) Živjela Jugoslavija

Pjesmu je otpjevala  Lepa Brena. Ključni stihovi “”Tu je rođen maršal Tito, naše ime ponosito, k’o heroja cio svijet ga zna, blago zemlji što ga ima, pamtiče se vjekovima, živjela Jugoslavija”

4) Računajte na nas

Pjesmu je komponovao i otpjevao sa bendom “Rani mraz” Đorđe Balašević. Ključni stihovi “”U ime svih nas iz pedeset i neke, za zakletvu Titu ja spjevao sam stih, ne spominjem prošlost i bitke daleke, jer rođen sam tek poslije njih.”

5) Pjesma o Titu

Svoju odanost voljenom maršalu svojevremeno pokazala je grupa “Teška industrija” i pjevač Seid Memić Vajta.Ključni stihovi: Sva moja ljubav, pod ovim suncem, je za Tita. I nikad ona, na drugog, da pređe neće.

6) Druže Tito ljubičice bijela

Nepoznat je autor i izvođač ove partizanske narodne pjesme. Ključni stihovi:” Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela. Tebe voli i staro i mlado, druže Tito, ti narodno blago.”

7) Uz maršala Tita

Potresna je priča kompozitora Oskara Danona o sudbini ove pjesme. Stihovi su mu uveče bili naručeni, i morali su biti gotovi do jutra. Ključni stihovi

“Uz Maršala Tita , junačkoga sina nas neće ni pakao smest…”

8) Tito i Prva proleterska

Pjesmu koju je komponovao Kornelije Kovač, otpjevao je Oliver Dragojević. Ključni stihovi “Grudo malo ispod , dal’ o tebi historija pisa, je li tkogod što o tebi čitao, dok u tebe ne dođe drug Tito”

9) Ide Tito preko Romanije

Nepoznat autor ove partizanske narodne pjesme. Ključni stihovi “Ide Tito preko Romanije i on vodi svoje divizije”

10) Lijepo ti je druga Tita kolo

Nepoznati autor. Ključni stihovi : “Ti si simbol slobode i sreće, Ti si naše najmilije cvijeće, koje nikad uvenuti neće”

Vijesti.ba