fbpx
Home YU KALENDAR

Vladimir Prelog dobio Nobelovu nagradu – 12.12.1975 – YU KALENDAR

7
Vladimir Prelog
Vladimir Prelog

Gimnaziju je završio u Zagrebu nakon što se porodica preselila tamo 1915. godine, a nakon toga je studirao hemiju u Pragu, gdje je po završetku studija bio voditelj Laboratorijske firme G.J. Driza. Prelog je bio i direktor Zavoda za organsku hemiju Tehničkog fakulteta u Zagrebu, a od 1942. godine na saveznoj Tehničkoj visokoj školi u Zürichu.

Područje njegovih istraživanja su uglavnom heterociklički spojevi, alkaloidi i antibiotici. Glavno zanimanje bila mu je stereohemija molekula, zaokupljao ga je problem prostorne građe molekula.

Vladimir Prelog je uveo naziv hemijska topologija za područje stereohemije koja se bavi geometrijskim svojstvima molekula. Pridonio je objašnjenju strukture stereoida, kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve.

Njegovi radovi su pridonijeli razumijevanju prirode enzimskih reakcija. Vladimir Prelog bio je i počasni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Tokom 2006. i 2007. godine širom Hrvatske obilježena je Prelogova godina, 100. obljetnica rođenja ovog naučnika.

Yu nostalgija

Vladimir Prelog dobio Nobelovu nagradu – 12.12.1975 –  YU KALENDAR