Vukovi Jugoslavije

1995. godine pušteno je 14 vukova u američki nacionalni park Yellowstone, na površini od oko 4000 kvadratnih milja.Naučnici nisu sumnjali da je cijeli ekosistem parka radikalno promijenjen.
U bašti nije bilo vukova 70 godina, jeleni su se tu sve to vreme kvarili, a tokom godina nekontrolisanog razmnožavanja biljni svet je ozbiljno oštećen.
Vukovi Jugoslavije
Vukovi Jugoslavije
Naravno, 14 vukova nije pojelo sve jelene, ali sam ih natjerao da pažljivo biraju mjesta za ispašu i izbjegavaju neke dijelove bašte, biljke su počele rasti i živjeti. Za 6 godina broj stabala se povećao pet puta, a pojavili su se i dabrovi kojima je drveće bilo potrebno za izgradnju brana na vodotocima i rijekama. U udaljenim područjima pojavile su se gljive, patke i ribe, vukovi su smanjili šakale, što je dovelo do povećanja broja zečeva i miševa
Zauzvrat je privlačio jastrebove, orlove, lisice i medvjede u vrt,
Ali što je najčudnije, vukovi su promijenili tok rijeka. Njihovi kanali su ispravljeni i sređeni, erozija obale je smanjena.Sve se to desilo jer je uticaj vukova na jelene doveo do masovnog rasta drveća i trave na obalama reka, što ih je ojačalo.Geografija samog parka se promenila zahvaljujući Četrnaest vukova.
Ništa stvoreno uzalud.
Mi smo bili vukovi posle 1945te godine, napravili smo plodnu Jugoslaviju. Nažalost su vukovi 1980te nestali
Miki Djuric