Zajedničko obilježavanje 80- godišnjice ustanka naroda Jugoslavije

Nakon završene manifestacije obilježavanja 79. godišnjice Igmanskog marša na Velikom Polju na Igmanu, u Sarajevu su se sastale delegacije antifašista iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Bili su u stalnoj vezi i sa antifašistima iz drugih država nastalih raspadom Jugoslavije, koji zbog strožih epidemioloških mjera u njihovim državama ove godine nisu mogli doći.

Zajedničko obilježavanje 80
Zajedničko obilježavanje 80

Običaj je već odavno da se u okviru ove manifestacije održi i ovakav sastanak, kako bi se dogovorile buduće zajedničke aktivnosti, ali i analizirale one već urađene.

Ove godine glavna tema razgovora bilo je obilježavanje 80 godina od ustanka naroda Jugoslavije. Želja je da se svim aktivnostima na obilježavanju ovog velikog jubileja da poseban značaj i pošalje poruka jedinstva antifašističkog pokreta. Dogovoreno je da svim svečanostima u svim državama učestvuje delegacije iz svih novonastalih država, jer ustanak je bio zajednički, a oslobodilačka borba primjer jedinstva na koje se i u ovom vremenu treba ugledati.

Takođe je dogovoreno da se 4. juli nekadašnji Dan borca obilježi zajedničkom manifestacijom i da čitava ova godina protekne u antifašističkom pokretu naših država u znaku 80. godišnjice ustanka, saopšteno je iz SABNOR-a BiH.